Zanimljivosti

Koju hranu treba da izbjegavate ako imate problema sa štitnom žlijezdom

Proso, zelena salata? Zdrave namirnice koje ipak treba izbjegavati ukoliko imate problema sa usporenim radom tiroidne žlijezde... Evo koja hrana ne odgovara osobama koje imaju problema sa štitnjačom!
Koju hranu treba da izbjegavate ako imate problema sa štitnom žlijezdom
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Štitnjača ili štitna žlijezda utiče na rad svih ostalih organa u tijelu. Zbog toga je bitno držati je u formi, ali svjedoci smo toga da sve više ljudi, naročito žena ima problema sa štitnom žlijezdom.

Najčešće bolesti štitne žlijezde su hipertireoza ili ubrzani rad žlijezde kada štitnjača proizvodi previše hormona kao i hipotireoza ili usporeni rad štitne žlijezde kada štitnjača proizvodi premalo hormona. Kod oba stanja trebalo bi da izbjegavate određenu hranu jer ona može djelovati nepovoljno na proizvodnju hormona štitne žlijezde.

Rad žlijezde iz raznih razloga može da se poremeti pa onda govorimo o stanju ubrzanog rada štitne žlijezde ili stanju usporenog rada žlijezde.

Simptomi hipertireoze, odnosno hipotireoze mogu da se ublaže izbjegavanjem određene hrane, mada, pravilan izbor namirnica može biti prilično individualan. Stoga je dobro savjetovati se s ljekarom prije nego što neke od namirnica navedenih u nastavku teksta izbacite iz ishrane.

Najčešće bolesti štitne žlijezde su hipertireoza ili ubrzani rad štitnjače kada štitna žlijezda proizvodi previše hormona kao i hipotireoza ili usporeni rad štitnjače kada žlijezda proizvodi premalo hormona.

U SLUČAJU HIPERTIREOZE IZBJEGAVAJTE:

1. Hranu bogatu jodom poput algi, morskih trava i ostale plodove mora koje sadrže puno joda. Takođe bi trebalo da izbjegavate jodiranu so jer ona sadrži puno veće količine joda.

2. Punomasno mlijeko, a umjesto njega konzumirajte obrano mlijeko koje se lakše vari.

3. Rafinisano brašno koje sadrži manje hranjivih materija od cijelog zrna pšenice i teško se vari. Rafinisano brašno ima visok glikemički indeks pa može da poremeti nivo šećera i hormona u krvi.

Konzumiranjem hrane s nižim glikemičkim indeksom možete da poboljšate nivo hormona u tijelu uključujući i hormone štitne žlijezde.

Bijeli hljeb, tjesteninu, peciva i žitne pahuljice zamijenite s namirnicama od cijelog zrna poput smeđeg pirinča, ječma, kinoje, itd.

4. Crveno meso, a umjesto toga konzumirajte nemasno meso popu ćuretine ali i ribu kao što je losos, tuna, haringa, skuša i grahorice.

5. Mliječne proizvode, naročito ako je hipertireoza povezana s intolerancijom na laktozu, odnosno nemogućnošću varenja mlijeka i mliječnih prerađevina. Izbjegavajte mliječne proizvode ukoliko vas konstantno muče problemi s varenjem, nadutost i osjećaj umora posle konzumacije mlijeka, sira, sladoleda, jogurta, itd.

U SLUČAJU HIPOTIREOZE IZBJEGAVAJTE:

1. Goitrogenu hranu (hranu koja onemogućava preuzimanje joda iz krvi) poput prosa, senfa, karfiola, brokolija, spanaća, zelene salate, rena i slično.

2. Soju i proizvode od soje, poput sojinog ulja koje može da utiče na proizvodnju hormona štitne žlijezde. Preporučuje se i izbjegavanje čokoladnih i energetskih pločica jer sadrže sojin lecitin koji može da spriječi proizvodnju hormona štitne žlijezde. Takođe, izbjegavajte soja sos.

3. Hranu koja sadrži gluten poput ječma, pšenice, raži, odnosno rafinirane namirnice koje sadrže gluten. Takođe, redukujte konzumaciju povrća kao što su brokoli, karfiol i prokule.

4. Brzu hranu koja takođe usporava proizvodnju hormona štitne žlijezde.

5. Breskve, kruške i jagode voće je koje bi trebalo da izbjegavate ili da ga jedete umjereno kako biste povećali proizvodnju hormona u tijelu.

Želite li da pripremite zdrav obrok koji doprinosi normalnom radu najvažnije žlijezde u tijelu, pripremite salatu koja sadrži namirnice dobre za štitnu žlijezdu.

Izvor: Zadovoljna

Portal Analitika