Društvo

Numanović u posjeti Opštini Budva

Ministar za ljudska i manjinska prava dr Suad Numanović boravio je danas u radnoj posjeti Opštini Budva, i tom prilikom se sastao sa predsjednikom opštine doc. dr Srđom Popovićem i njegovim saradnicama.
Numanović u posjeti Opštini Budva
Portal AnalitikaIzvor

Teme radnog sastanka odnosile su se na stanje i poštovanje ljudskih i manjinskih prava u opštini Budva, politiku unapređenja rodne ravnopravnosti, unapređenje prava pripadnika/ca ranjivih društvenih kategorija i na  buduće planove  za nastavak aktivnosti u oblasti zaštite osnovnih ljudskih prava i sloboda.

Ministar Numanović je istakao da je Crna Gora prethodnih godina uspostavila dobar zakonodavni okvir po pitanju zaštite ljudskih i manjinskih prava, te da je potrebno da se ubuduće djeluje sa nivoa države, lokalnih zajednica, NVO sektora, medija, svih relevantnih institucija i cijelog društva, kako bi se usmjerila zajednička energija u smislu efikasne primjene zakona. Ministar Numanović je istakao da je Opština Budva preteča u donošenju lokalnih akcionih planova koji se odnose na prava priadnika/ca ranjivih društvenih i ženske populacije, te da je Opština Budva jedna od prvih potpisnica Memorandima o zaštiti prava LBGT populacije. U tom smislu, ministar je naglasio da Opština Budva svojim primjerom daje veliki dobrinos u pravcu poštovanje ljudskih i manjinskih prava, te da kroz adekvatnu primjenu loklanih akcionih planova sa tom praksom treba da nastavi.

Predsjednik Popović je upoznao ministra Numanovića sa aktuelnim dešavanjima po pitanju ljudskih prava i sloboda, rodne ravnopravnosti, pripadnika/ca LGBT populacije, ali i sa problemima sa kojima se opština susreće kad je riječ o romskoj populaciji. Predjednik Popović je istako da je u Budvi u ovom trenutku zabilježen visok stepen zastupljenosti žena na rukovodećim mjestima u organima lokalne uprave i javnim ustanovama i preduzećima. Kada je riječ o pravima osoba sa invaliditetom Popović je istakao da će ova osjetljiva kategorija društva po prvi put dobiti prostorije za rad na aktivnostima koje sprovode kroz svoju nevladinu organizaciju. Popović je naglasio da je zabilježeno loše stanje kada je riječ o edukaciji Roma i uslova za život 240 pripadnika/ca ove populacije u Budvi, te da opština kroz akcione planove radi na unapređenju njihove integracije u društvu. Popović je naglasio da Opština Budva ima obavezu da kreira što bolje uslove za rad i život svih svojih građana i građanki.

Portal Analitika