Abiznis

KALAČ: Najviše žalbi na Crnogorsku komercijalnu banku

Klijenti i žiranti su se lani najviše žalili na Crnogorsku komercijalnu banku - kazao je Pobjedi bankarski ombudsman dr Halil Kalač.
KALAČ: Najviše žalbi na Crnogorsku komercijalnu banku
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

On je kazao da je lani zaštitu i pomoć tražilo 579 klijenata i žiranata, što je porast od 27 odsto u odnosu na 2014. godinu, kad je bilo 456 žalbi. Zaštitu finansijskih prava tražilo je 497 klijenata i 82 žiranta.

Od procesuiranih prigovora 73 se odnosi na banke, a sedam na MFI. Od toga su 70 klijenti banaka i MFI, a 11 žiranti. Kalač podsjeća na veliki broj prigovora korisnika kredita indeksiranih u švajcarskim francima.

- Korisnici ovih kredita tražili su zaštitu finansijskih prava, prvo prigovorom banci, a onda kod nadležnih organa, pa i kod bankarskog ombudsmana. Brojni su interni postupci koji se vode kod Hipo banke - objašnjava Kalač i dodaje da su lani banke i MFI blagovremenije rješavale prigovore klijenata.

- U ovoj godini, kao i prethodnoj, nije bilo prijava krivotvorenja žiranstva, što govori da je ta pojava znatno suzbijena ili eliminisana - ističe ombudsman.

Kalač kaže da se klijenti najviše žale na kredite, račune, platne kartice i depozite. Najveći broj prigovora žiranata odnosi se na blokade zarade ili penzije, tekućeg računa i overdrafta.

- Većina prigovora klijenata odnosi se na kredite u švajcarskim francima, koje je odobravala HAAB. Kod platnih kartica prigovori se odnose na visinu kamate i druge troškove, a kod tekućih računa na visinu kamate kod dozvoljenih minusa. Kod depozita prigovori se odnose na niske kamatne stope na štednju, neregulisanu staru deviznu i nerealizovanu dinarsku štednju - objašnjava Kalač.

Opširnije čitajte u Pobjedi…

Portal Analitika