Abiznis

BP: Fabrika za bezdimno sušenje mesa biće završena do polovine ljeta

Predsjednik Odbora direktora investicono-razvojnog fonda Crne Gore Zoran Vukčević , predsjednik opštine Bijelo Polje Aleksandar Žurić, direktor preduzeća „Franca“ Hilmija Franca i direktor Atlas banke Đorđe Đurđić obišli su danas radove na fabrici za bezdimno sušenje mesa , koji gradi preduzeće Franca sa italijanskim partnerima.
BP: Fabrika za bezdimno sušenje mesa biće završena do polovine ljeta
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Ova investicija je vrijedna oko šet miliona eura, gdje je Invsticiono razvojni fon zajedno sa bankom i Opštinom podržao ovaj projekat u iznosu od tri miliona eura po izuzetno povoljnim uslovima, dok je tri miliona eura, zahvaljujući Ministarstvu poljoprivrede, obezbijeđeno kod Abu dabi fonda.

Fabrika bi trebalo sredinom ljeta da bude puštena u rad, sa stotinu radnih mjesta na samome startu, a direktor kompanije „Franca“  Hilmija Franca kazao je da je završeno pedeset odsto poslova, te da će u ovom pogonu biti najsavremenija oprema.

- Mislim da će to biti jedini pogon ove vrste na Balkanu koji će moći da izvozi proizvode na evropsko tržište - kazo je Franca.

Predsjednik Žurić  ističe da će ova fabrika značajno uticati ne samo na Bijelo Polje već na čitav region, te da će u ovoj godine, osim ove, u Bijelom Polju biti izgrađene još dvije fabrike.

m2

- Takođe imao kompaniju Pelengić, koja gradi fabriku za preradu drveta, a imamo i projekat mljekare „Milk-raft“ koji je kreditom sa „Abu-dabi“ fondom učinjen veoma izvjesnim, koji će imati ogroman značaj za čitav region, jer će kapacitet otkupa i prerade mlijeka biti četiri puta veći nego što je ukupna prizvodnja mlijeka u Bijelom Polju. Dakle, podsticaj ne samo kroz lokalno proglašenje biznis zona, jer se sve ove tri fabrike nalaze u proglašenim biznis zonama, već i kroz veoma aktivno učešće države u ovim poslovima, prvi put čini mi se aktivno na ovaj način, prvenstveno kroz realizaciju vladine Uredbe u kojoj se direktno stimuliše broj novootvorenih radnih mjesta i kroz veoma povoljna sredstva obezbijeđena kroz aktivnosti Investiciono razvojnog fonda i Ministarstva poljoprivrede, odnosno obezbjeđenje sredstava od „Abu-dabi“ fonda, jer su dvije od ove tri pomenute fabrike dobile po tri miliona eura iz ovog fonda. Ono što smo činili u protekloj deceniji, pozicioniralo je Bijelo Polje kao regionalni centar, sa riješenim najkrupnijim infrastrukturnim problemima, sa konturama urbane sredine koju je dobilo realizacijom takvih projekata. Investitori su to prepoznali i na kraju smo dobili efekat koji nam i jeste bio cilj - nove investicije, otvaranje novih radnih mjesta i perspektiva za mlade ljude u najskorijoj budućnosti - kazao je predsjednik Žurić , napominjući da poslije tri decenije sada su u izgradnji veliki industrijski objekti.

- Po onome što smo vidjeli na licu mjesta, ovaj projekat će se realizovati i prije predviđenog roka koji je najvljen na Dan Opštine, gdje smo pored ovog projekta najavili i neke razvojne projekte, prije svega mislim na otvaranje bjelopoljske strane Bjelasice, Đalovića pećinu i neke značajne komunalne projekte poput kolektora - kazao je predsjednik Žurić

m3

Kreditori  ovog projekta su Investiciono razvojni fond i Atlas banka. Glavni izvršni direktor Atlas banke Đorđe Đurđić je kazao da projekat koji kompanija Meso-promet  radi u Bijelom Polju zadovoljava sve standarde, jer je to izuzetan razvojni potencijal i potencijal za otvaranje novih radnih mjesta.

- Posebno je važno što se jedan ovakav projekat realizuje u Bijelom Polju, koje je veliki  regionalni centar i kad se ova fabrika otvori tokom godine da će to značajno pospješiti  dalju prizvodnju u Bijelom Polju, korišćenje svih resursa u prizvodnji mesa i svega onoga što će biti neophodno za ovakvu vrstu proizvodnje - kazao je Đurđić, dok direktor Investiciono razvojnog fonada  Zoran Vukčević  kaže da je posebno značajno što se radi o novom postupku proizvodnje trajnih i polutrajnih proizvoda, koji će zadovoljiti sve standarde Evropseke unije, što znači da ta roba može ići i na to tržište.

- Investiciono razvojni fond je od početka do sada investirao 21,4 milona eura čime je finansiran 131 projekat - kazao je Vukčević.

Portal Analitika