Kužina

Falafel: Izraelski kralj ulične hrane kojem se klanjaju i mesojedi

Falafel je nacionalno jelo Izraela i izuzetna ulična hrana u kojoj se uživa širem Bliskog istoka. Iako je riječ o vegetarijanskom jelu u njemu uživaju i istinski mesojedi.
Falafel: Izraelski kralj ulične hrane kojem se klanjaju i mesojedi
Portal AnalitikaIzvor

Falafel su pržene kuglice od mljevenog slanutka (leblebije) ili boba i začina koje se na Bliskom istoku jedu od "pamtivijeka", iako nije jasno porijeklo ovog vegetarijanskog specijaliteta. Neki tvrde da je ovo jeftino jelo puno bjelančevina nastalo u Egiptu, koje se konzumiralo tokom posta umjesto mesa.

Izreal ga naziva svojim nacionalnim jelom, a smatra se izuzetnom uličnom hranom u ovoj zemlji. Na izraelskim ulicama falafel se obično peče pred kupcima u dubokom ulju, a potom stavlja u tradicionalne pogače, uz povrće i namaze po izboru. Za dobar falafel važno je da kuglice budu spolja hrskave, a iznutra mekane i laganog ukusa. Obično se miješaju s ukiseljenom repom i patlidžanom, narezanom paprikom, paradajzom i krastavcima, te začinjene sosom od susama (tahini) ili ljutim sosom od kiselog manga (amba).

3101falafel1Falafel je veoma popularan među veganima i vegetarijancima jer je riječ o obroku s visokim postotkom proteina biljnog porijekla i prehrambenih vlakana koji snižavaju krvni pritisak. Ali, ne treba zaboraviti da se peče u ulju, pa bi trebalo da koristite najbolje alternative. Dobar je izvor kalcijuma, gvožđa, magnezijuma, fosfora, kalijuma, cinka i vitamina C i B.

Sastojci (za 4 osobe): 250 g slanutka ili leblebija, 1 kašičica sode bikarbone, 5 čaša vode, 3 usitnjena češnja bijelog luka, 1 kašičica kima, 1 kašika isjeckanog peršuna, 1 kašičica soli, pola kašičice bibera, pola kašičice mljevene paprike, jedna i po kašika brašna, pola kašičice praška za pecivo, 1 kašičica korijandera, 1 manji naribani krompir, ulje za prženje

Priprema: Namočiti slanutak ili leblebiju u 5 čaša vode i kašičicom sode bikarbone, i ostaviti da stoji 10 sati. Dobro ocijediti i samljeti, i staviti u duboku posudu, dodati ostale sastojke osim brašna, praška za pecivo i krompira. Mikserom umutiti smjesu, dodati brašno, prašak za pecivo i naribani krompir, nastaviti sa miksanjem da smjesa bude glatka. Ostaviti da odstoji 15-20 minuta. Navlažiti ruke vodom i formirati male kuglice (prečnika oko 3 cm). Pržiti ih u ulju dva do tri minuta na laganoj vatri, dok ne dobiju tamno-zlatnu boju. Tople stavljati u lepinju ili tortilju i dodati salatu i sos po želji (rajčicu, krastavce, mrkvu, luk, pariku i sl.)

Izvor i foto: Coolinarika/Punkufer.dnevnik.hr/Guliver/Thinkstock, stockfood

Portal Analitika