EU web forum

Ministarski samit u Berlinu: EU zadovoljna ostvarenjima crnogorske poljoprivrede

Trećeg dana 8. Globalnog foruma za hranu i poljoprivredu u Berlinu održan je samit ministara poljoprivrede zemalja svijeta na kome je usvojen zajednički Komunike, dokument koji daje smjernice za preduzimanje daljih aktivnosti u oblasti poljoprivrede.
Ministarski samit u Berlinu: EU zadovoljna ostvarenjima crnogorske poljoprivrede
Portal AnalitikaIzvor

Obraćajući se učesnicima, crnogorski ministar poljoprivrede Petar Ivanović istakao je da ovogodišnji samit predstavlja izvanrednu platformu za nove ideje, intelektualnu debatu i definisanje konkretnih akcija. On se osvrnuo na neke od izazova koji stoje pred učesnicima samita.

"U narednih 40 godina poljoprivredni proizvođači treba da proizvedu više hrane nego tokom poslednjih 10.000 godina. Da li razumijemo konsekvence ovakve ekspanzije na upotrebu vode, zemlje i energije? Iako je danas 40% radne snage u svijetu vezano za poljoprivredu, ovaj procenat se svake godine smanjuje. Da li razumijemo socijalne posledice rasta produktivnosti u poljoprivredi, posebno na mlade? Iako nesumnjivo ima sve više istraživanja, povećavaju se broj i vrste bolesti. Da li razumijemo izazove u oblasti bezbjednosti hrane? Zato bez konkretne akcije, zajedničkog rada i povezivanja, posebno u oblasti istraživanja, nećemo postići rezultate koje želimo. Crna Gora podržava finalnu verziju Komunikea, kao što podržavamo inicijativu formiranja Bio-ekonomske mreže koja je nastala kao rezultat prošlogodišnjeg samita" kazao je Ivanović i  zahvalio njemačkom ministru Šmitu na gostoprimstvu i pozivu da učestvuje na Globalnom forumu za hranu i poljoprivredu.

Na marginama Samita Ivanović se sastao sa ministrima poljoprivrede Argentine Rikardom Burjuailom, Norveške Jon Daleom, Mozambika Hose Pačekom, državnim sekretarom Švedske za rurlani razvoj Elizabet Bakteman, političkim sekretarom za međunarodnu saradnju Švajcarske Korin Rouksom i izvršnim direktorom UN Habitat-a Dr Joan Klosom. Usvojeni Komunike predat je liderima G7, G20 i UN Habitat.ministri2

Dogovoreno partnerstvo sa Marokom

Tokom susreta sa ministrom poljoprivrede i ribarstva Maroka, Azizom Akanušom, iskazano je obostrano zadovoljstvo zbog postignutog dogovora o formalizaciji bilateralne saradnje Crne Gore i Maroka u oblasti poljoprivrede. Marokanski ministar prihvatio je poziv da posjeti Crnu Goru. "Imali smo vrlo važan susret. Razmijenili smo iskustva naših dviju zemalja i odlučili da pokrenemo novu inicijativu koja će doprinijeti unaprjeđenju partnerstva u budućnosti. Zato ćemo raditi na sporazumu o partnerstvu u oblasti poljoprivrede kako bi podstakli investicije, razmjenu znanja i iskustva. Prihvatio sam poziv Vašeg ministra i ja ću posjetiti Crnu Goru ove godine. Istovremeno pozvao sam gospodina ministra Ivanovića da se upozna sa iskustvima Maroka, jer mislim da postoji dobra perspektiva kada je riječ o saradnji u oblasti poljoprivredi između naše dvije zemlje."ministri3

EU zadovoljna ostvarenjima crnogorske poljoprivrede

U razgovoru sa evropskim komesarom za poljoprivredu i ruralni razvoj Fil Hoganom, ministar Ivanović predstavio je najnovije rezultate u sprovođenju reformi u sektoru poljoprivrede, kao i planove koji se odnose na 2016. godinu. “Veoma sam srećan što sam se, nakon susreta prošle godine, danas na Zelenoj nedjelji u Berlinu ponovo sreo sa ministrom Ivanovićem, i da sam svježe informisan o sprovedenim reformama u oblasti poljoprivrede u Crnoj Gori. Naravno, veoma sam srećan zbog ostavrenog napretka u pogledu ispunjenja mjerila za otvaranje pregovora, predpristupnih programa koji se realizuju uz pomoć EU, značajnom unaprjeđenju poljoprivredne proizvodnje i projekata podrške razvoju ruralnih područja. Mi ćemo podržati nastavak nesumnjivog progresa koji je ostvaren u poglavljima u oblasti poljoprivrede i vjerujem, tokom ove godine, otvoriti ova poglavlja” izjavio je komesar Hogan.

Posjeta crnogorske delegacije završava se sjutra učešćem na Okruglom stolu koji za zemlje Zapadnog Balkana i Turske organizuje njemački ministar poljoprivrede Kristijan Šmit.

Portal Analitika