EU web forum

FZD: Garantovani depozit ostaje na nivou od 50.000 eura do ulaska u EU

Garantovani depozit u ovoj godini ostaje na nivou utvrđenog u iznosu od 50.000 eura, i neće se povećavati do pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji, saopštio je za Mina-business izvršni direkor Fonda za zaštitu depozita, Predrag Marković.
FZD: Garantovani depozit ostaje na nivou od 50.000 eura do ulaska u EU
Portal AnalitikaIzvor

- Na kraju prošle godine Fond je raspolagao sa 67 miliona eura, što uz 30 miliona eura koje su obezbijeđene po stand-by aranžmanu sa Evropskom bankom za obnovu i rzavoj - EBRD, kojima Fond može raspolagati prometno, predstavlja sigurnu garanciju za deponente u Crnoj Gori, nevezano u kojoj od banaka imaju svoj depozit - kazao je Marković.

Fond će se, prema njegovim riječima, u ovoj godini, radi usklađivanja sa novom direktivom EU o zaštiti depozita, najviše fokusirati na izradu metodologije za obračun premije na bazi rizika banaka.

- Fokus će biti i na promociji zaštite depozita, kako preko banaka članica, tako i u medijima, kao i na pripremu predloga novog zakona o zaštiti depozita, u skladu sa direktivom EU, kojim će pored sadašnjih, Fond dobiti i dodatna ovlašćenja i obaveze - zaključio je Marković.

Izvor: Mina-business

Portal Analitika