EU web forum

PEJOVIĆ: Crna Gora u EU 2021. godine

Državni sekretar za evropske integracije i glavni pregovarac sa Evropskom unijom, ambasador Aleksandar Andrija Pejović izjavio je u intervjuu Pobjedi da je postavljen cilj da do 2018. budu završene sve obaveze i tako budemo interno spremni za članstvo u EU.
PEJOVIĆ: Crna Gora u EU 2021. godine
Portal AnalitikaIzvor

- Slijedi izrada pristupnog ugovora, njegova ratifikacija u Evropskom i parlamentima država članica, što može trajati do dvije godine. Svakako, naše očekivanje je da bi se pristupanje moglo desiti 2021. godine, s novom finansijskom perspektivom EU - kazao je Pejović.

On je naglasio da pozivnica za članstvo u NATO i Izvještaj Evropske komisije za Crnu Goru "potvrđuje da smo tokom prethodnog perioda napravili vidljive pomake u oblasti pravosuđa, temeljnih prava, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala".

Pejović je podsjetio da je vladavina prava ključna oblast pregovaračkog procesa, navodeći da su aktivnosti na tom polju u fokusu rada Vlade od otvaranja pristupnih pregovora. Ukazao da je EU preživjela sve krize s kojima se suočavala od svog osnivanja do sada.

- Izazovi su podsticali preispitivanja pojedinih politika i pravaca i definisanje novih pravila u organizaciji i djelovanju EU, ali nikad nijesu doveli u pitanje svrhu njenog postojanja. Štoviše, oni su, u stvari, ojačali EU jer se ona uvijek uspijevala adaptirati na probleme sve više se interno integrišući... Dakle, promjene u funkcionisanju EU su nešto što je neminovnost. S druge strane sam uvjeren da će principi i vrijednosti na kojima se ovaj savez temelji, kao i ciljevi zbog kojih postoji, odoljeti izazovima i vremenom postati još snažniji faktor objedinjavanja naroda Starog kontinenta. Takođe, u skladu s definisanim pravcima politike proširenja, kao i strateškim vanjskopolitičkim ciljevima država regiona, očekujem da će predstojeću deceniju obilježiti prijem država Zapadnog Balkana u EU i zaokruživanje procesa evropske integracije - poručio je Pejović.

Više pročitajte u današnjem broju Pobjede

Portal Analitika