Literatura

„Korak naprijed“ nije manifest feminizma već uputstvo dolaska do istinske ravnopravnosti

- „Korak naprijed“ nas vodi dalje, pa bili manje ili više feministi, nužno je da, kako bi rekla Dubravka Ugrešić, „polupamo sve predrasude kao jeftine šoljice.“. U pitanju su stranice nad kojima ćete se nasmijati, relativizovati stvari, proći kroz katarzične momente tuđih primjera i nećete se nikako naći pred „how to“ literaturom, nego pred knjigom koja će vam prijati i značiti jer je jedna živa i značajna biografija – poručila je pozorišna rediteljka i dramska spisateljica Radimila Vojvodić na večerašnjem predstavljanju knjige operativne direktorke Fejsbuka Šeril Sandberg.
„Korak naprijed“ nije manifest feminizma već uputstvo dolaska do istinske ravnopravnosti
Portal AnalitikaIzvor

Direktor izdavačke kuće „Nova knjigaPredrag Uljarević, kazao je da su rijetke prilike u kojima se i najvećim izdavačima pruži mogućnost da se bave sličnim projektom, te da zato smatra velikom čašću činjenicu da je „Novoj knjizi“ povjereno izdavanje ove knjige.

„Naime, ovaj projekat nam otvara mogućnosti da u mnogo kompleksnijem obimu koristimo mogućnosti Fejsbuka koje nijesu svima dostupne. Ovim projetkom „Nova knjiga“ ulazi u novu fazu prezentacije svoje produkcije“, kazao je Uljaravić.

Govreći o knjizi, on je istakao da je ona najbolja prilika da i u Crnoj Gori otvorimo neka pitanja koja se doživljavaju kao tabui. Kako je rekao, nije siguran kome je knjiga potrebnija – muškarcima da razumiju žene, ili pak ženama da razumiju same sebe.

„Istinska ravnopravnost odista zvuči kao utopija, ali ako ne zamišljamo takvu ravnopravnost teško ćemo se provesti sa demokratskim principima. Ova knjiga nije nikakav manifest feminizma, ova knjiga je uputstvo kako doći do istinske ravnopravnosti“, poručio je Uljarević na promociji knjige u Gradskoj knjižari u Podgorici.

Izvršna direktorka Portala Analitika, koji je zajedno sa dnevnim listom Pobjeda suizdavač knjige, Tinka Đuranović, kazala je da Portal knjigom „Korak naprijed“ otvara polje izdavačke djelatnosti, iako, kako kaže, zvuči kontradiktorno da se elektronski medij vraća klasičnom sredstvu izražavanja.

„Sve se ipak vrti oko knjige, jer je ona sredstvo izraza koji koristi autorka Sandberg. Zahvalni smo „Novoj knjizi“ na pozivu za suizdavaštvo, baš zbog interaktivnosti i povezivanja novih medija i klasične štampane forme izražavanja. Ono što povezuje ove projekte jeste i to što Sandbergova poziva na priključenje zajednici „Korak naprijed – Lean in“, kako bi se nastavila diskusija o temama koje je pokrenula u knjizi, a Portal Analitika poziva na saopštavanje iskustava otvaranjem diskusija u svojoj rubrici dijalog. Za tu svrhu smo odštampali i kupon kao pozivnicu za interaktivnost i to je pokušaj da zaokružimo komunikaciju različitih medija. Knjiga će biti polazna tačka izlaska diskusije na internet, a potom slijedi povratak u štampani medij – dnevnu novinu Pobjeda, da tu posmatramao odraz novog smjera komunikacije. Nadam se da ćemo otvaranjem svojih stranica za diskusije i mi doprinijeti podsticanju žena da ostvare svoje ambicije“, naglasila je Đuranović.

U ime suizdavača pristunima se obratio i urednik kulture u Pobjedi Vlatko Simunović, koji je rekao da je ovaj projekat zapravno korak naprijed u izdavačkoj djeltnosti tog lista, koja je, kako je dodao, bila pasivizirana u prethodnoj godini.

„Zašto Portal Analitika i „Nova knjiga“ – zato što su u pitanju najveći izdavač i najuticajniji elektronski medij u zemlji. Od projekta i od ove knjige očekujemo nešto što je u skladu sa našim imenom, a mi smo „Nova Pobjeda““, rekao je Simunović.  

grupna

Pozorišna rediteljka, dramska spisateljica i univerzitetska profesorica Radimila Vojvodić, koja je inače napisala predgovor za knjigu, kazala je da je u pitanju štivo koje omogućava da se uz sve pouke i identifikacije sa pričama, nađete i u konfrontaciji sa mnogim stavovima autorke, te da se zapitate da li ste sami u predrasudama razmeđe našeg i američkog društva, ili ste pak sami pred sobom nesvjesni koliko predrasuda nosite.

„Pogriješila bih što bih u knjižari prošla pored ove knjige u otporu prema literaturi koja dijeli savjete. Knjigu sam, bez fraziranja, pročitala u jednom dahu. U pitanju je jedna, ne samo ženska mudrost i inteligencija jedne uspješne persone, nego i jedna laka direktnost u posmatranju i opserviranju stvari koja ide iz mentaliteta i američkog duha. Šeril Sandberg zapravo postavlja jedno, za nas koji se kao društvo nismo do zdrave mjere oslobodili predrasuda prema ženi, pitanje – ko je kriv? Da li društvo koje sputava ženu - da li je ono diskriminišuće, ili ipak u samoj ženi postoji nešto što je samodiskriminišuće“, zapitala se Vojvodić.

Drugo pitanje koje se postavlja, dodaje ona, jeste pitanje ženske solidarnosti. Prema njenim riječima, među samim ženama postoji nesolidarnost i otpor prema ženama koje se „osmjeljuju da se ravnopravno pozicioniraju kao muškarci, odnosno da jure za svojim ciljevima na plemenit i zdrav način, ne mislčeći da je to pozicija koja se zove muškom“.

„„Korak naprijed“ nas vodi dalje, pa bili manje ili više feministi, nužno je da, kako bi rekla Dubravka Ugrešić, „polupamo sve predrasude kao jeftine šoljice.“. U pitanju su stranice nad kojima ćete se nasmijati, relativizovati stvari, proći kroz katarzične momente tuđih primjera i nećete se nikako naći pred „how to“ literaturom, nego pred knjigom koja će vam prijati i značiti jer je jedna živa i značajna biografija“, zaključila je Vojvodić.

Glavna i odgovorna urednica TV Prva Sonja Drobac, kazala je da je djelo Šeril Sandberg namijenjeno roditeljima da, kako je napomenula, ne propuste činjenicu o tome koliko je važno da ćerke vaspitavaju tako da i ona i oni budu svjesni da ne treba stajati ni pred unutrašnjim, ni pred spoljašnjim barijerama.

„Ovo je knjiga o tome što nas sve ponekad žulja i boli, a da možda nijesmo svjesni gdje je problem. Upravo zato, knjiga je dobar način da osvijestimo neke stvari. Takođe, ovo je djelo i o tome koliko je važna podrška i zbog toga je ona za sve prijateljice, prijatelje i partnere. Svako ili svaka će se naći u nekoj od situacija iz knjige, jer se ona upravo time i bavi – situacijama i dilemama u koje nas život stavlja i to bez mnogo pretencioznosti“, smatra Drobac.

dsc-6071

Direktorka marketinga u kompaniji DoMEn Nataša Đukanović, kazala je da je pročitala knjigu iz razloga što je Sandberg u industriji u kojoj i ona traži svoje uzore. Kako je objasnila, pročitala je istog mjeseca kada je pročitala i knjigu „Ja sam Malala“, Malale Jusufzai, pa je i napravila paralelu između dvije autorke.

Šeril je napisala knjigu koja je za mene bila prva feministička, iako ona u suštini ne priznaje da je takva. Za mene jeste, jer sam prvi put u životu pronašla neke stvari sa kojima se poistovjećujem. Povezujem je sa Malalom jer su tolike kulturne razlike u razlilčitim dijelovima svijeta, da i mi kada čitamo knjigu odavde moramo biti svjesni istih. U suštini, cilj je, a to je citat iz knjige „da stvorimo svijet u kojem društvene norme više ne postoje, očekivanja ne treba da budu određena polom, već ličnim strastima, talentom i interesovanjem““, poručila je Đukanović.

dsc-6045

Sandberg je prije funkcije u Fejsbuku bila potpredsjednik Globalne onlajn prodaje i operacija u Guglu i šef osoblja Državne blagajne SAD-a u vrijeme administracije Bila Klintona, menadžment konsultant u kompaniji Mekinsi i ekonomista u Svjetskoj banci. Nalazi se na Forčunovom spisku 50 najmoćnijih poslovnih žena i Tajmovom spisku 100 najuticajnijh ljudi na svijetu. Stekla je bakalaureat summa cum laude na Univerzitetu Harvard i magistirirala sa najvišim počastima na Harvardskoj poslovnoj školi. U knjizi „Korak naprijed“, ona spaja šaljive lične anegdote, činjenice i ubjedljiva istraživanja da bi se probila kroz slojeve dvosmislenosti i predrasuda koje okružuju živote i izbore zaposlenih žena. Opisuje sopstvene odluke, greške i svakodnevnu borbu da donese ispravne odluke za sebe, karijeru i porodicu. Obezbjeđuje praktične savjete o tehnici pregovaranja, mentorstvu i izgrađivanju zadovoljavajuće karijere, pozivajući žene da postave granice i napuste mit o „postizanju svega.“ Opisuje takođe i konkretne korake koje žene mogu preduzeti kako bi spojile profesionalno postignuće sa ličnim ispunjenjem i pokazuje koje blagodeti mogu uživati muškarci ako podrže žene na radnom mjestu i kod kuće.

N.D.

Foto: I.Božović

Portal Analitika