EU web forum

Kroz program Albanija–Crna Gora realizovana 24 projekta vrijednosti 5,9 miliona eura

Program prekogranične saradnje Albanija – Crna Gora IPA 2007-2013 počeo je 2008. godine i kroz tri poziva realizovana su 24 projekta ukupne vrijednosti 5,9 miliona eura, kazao je državni sekretar za evropske integracije i nacionalni koordinator za Ipu ambasador Aleksandar Andrija Pejović na završnoj konferenciji ovog Programa.
Kroz program Albanija–Crna Gora realizovana 24 projekta vrijednosti 5,9 miliona eura
Portal AnalitikaIzvor

Konferencija koju je organizovalo Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija održana je danas u Podgorici, a skup su, pored ambasadora Pejovića otvorili generalna sekretarka Ministarstva evropskih integracija Republike Albanije Daniela Çekani i šef Sektora za saradnju u Delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori Andre Lis.

Ambasador Pejović je ukazao na značaj strategijskog projekta vrijednog 3,6 miliona eura koji se odnosi na rekonstrukciju graničnog prelaza Božaj-Hani Hotit i izgradnju novog zajedničkog graničnog prelaza Grabom-Zatrijebačka Cijevna.

Kao posebnu vrijednost Programa, ambasador Pejović je istakao doprinos zbližavanju ljudi i institucija u pograničnom području, te intenziviranje ekonomske saradnje, kao i kao saradnje u oblasti kulturne razmjene, prevodilaštva i etnografije.

Daniela Cekani je kazala da Program predstavlja pozitivno iskustvo i prenijela zadovoljstvo zbog unapređenja koordinacije između struktura i zainteresovanih strana dvije države.

„Ovo iskustvo je veoma bitno imajući u vidu da idemo ka novoj finansijskoj perspektivi 2014-2020, gdje nam se otvaraju još veće mogućnosti“, istakla je Cekani.

Šef Sektora za saradnju u Delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori Andre Lis je naglasio značaj prekogranične saradnje među zemljama Zapadnog Balkana koja je otpočela 2007. u okviru Ipe. Podsjetio je da je Crna Gora učestvovala u pet bilateralnih progarama vrijednih 18,4 miliona eura dok je Program sa Albanijom iznosio 4,7 miliona eura.

Tokom današnje konferencije koja je okupila predstavnike operativnih struktura, korisnike i potencijalne korisnike projekata, predstavljeni su rezultati projekata u oblastima ekonomskog razvoja, zaštite i promocije životne sredine i društvene kohezije, kao i perspektiva prekogranične saradnje u okviru Ipa II 2014-2020.

Tekst i foto: eu.me

Portal Analitika