EU web forum

Predstavljen Nacrt programa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji 2016-2018

Nacrt programa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji 2016-2018. predstavljen je danas na skupu u organizaciji Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija, na kojem su učestvovali članovi pregovaračke strukture, Komisije za evropske integracije i predstavnici nevladinih organizacija, u cilju što kvalitetnije finalizacije ovog strateškog dokumenta.
Predstavljen Nacrt programa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji 2016-2018
Portal AnalitikaIzvor

Generalna direktorica za evropske poslove u MVPEI Snežana Radović predstavila je zakonodavni i strategijski okvir PPCG. Ona je podsjetila da je to dokument koji obuhvata strategijski i zakonodavni okvir, kao i administrativne kapacitete u 33 pregovaračka poglavlja, te i pozvala predstavnike nevladinih organizacija da dostave komentare na nacrt dokumenta.

- Kako se pravna tekovina Evropske unije konstantno mijenja i razvija, a imajući u vidu dinamiku pregovaračkog procesa, Program pristupanja se na godišnjem nivou prilagođava promjenama u okviru procesa razvoja prava EU te smo u skladu s tim pristupili izradi PPCG-a za 2016-2018 - istakla je Radović.

Generalna direktorica je podsjetila na dobrar stepen realizacije planiranih obaveza tokom prethodnog perioda i naglasila da je Programom pristupanja Crne Gore EU 2016–2018, planirano donošenje 161 zakona, 654 podzakonskih akata i 29 strategija. Na kraju je istakla da su planovi za 2016, u zakonodavnom i institucionalnom dijelu, usaglašeni s Programom rada Vlade, dok su planovi koji se odnose na administrativni dio, posebno kad su u pitanju nova zapošljavanja, usklađeni s obavezama kadrovskog plana i budžeta.

Portal Analitika