EU web forum

Ubrzati proces proširenja EU na države Zapadnog Balkana

Politika proširenja predstavlja jednu od najuspješnijih politika EU koja je tokom prethodnog perioda odigrala važnu ulogu u uspostavljanju mira, promovisanju regionalne saradnje i ekonomskom napretku ovog dijela Evrope, poruka je sa današnjeg skupa „EU integracija Zapadnog Balkana: ostvarenje misije“, koji je održan u Stokholmu.
Ubrzati proces proširenja EU na države Zapadnog Balkana
Portal AnalitikaIzvor

Skup koji je bio posvećen integraciji Zapadnog Balkana u EU i regionalnoj saradnji su zajednički organizovale države Zapadnog Balkana, Ministarstvo vanjskih poslova Švedske i predstavništvo Evropske komisije u Švedskoj, navodi se u saopštenju Ministartva vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore.

Skup su otvorili ministarka vanjskih poslova Švedske Margot Valstrom i evropski komesar za susjedsku politikui pregovore o proširenju Johanes Han, a učestvovali su ministarka za evropske integracije Albanije Kljajda Đoša, ministar za evropske poslove Makedonije Nikola Poposki, ministar za evropske integracije Kosova Bekim Čolaku, zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić i pomoćnica ministra vanjskih poslova Srbije Marina Jovićević, dok je u ime Vlade Crne Gore učestvovao državni sekretar za evropske integracije i glavni pregovarač ambasador Aleksandar Andrija Pejović.

Učesnici su, u okviru dva panela, razmijenili mišljenje o nalazima iz izvještaja EK o napretku i potrebnim daljim reformama, kao i izgledima za bržu integraciju u EU.

Obraćajući se učesnicima skupa, ambasador Pejović je istakao da je izvještaj o napretku dokument od ključnog značaja za sve države u procesu pristupanja EU jer predstavlja jasan pokazatelj postignutih rezultata u periodu od 12 mjeseci i istovremeno daje korisne smjernice za aktivnosti koje je potrebno sprovesti u narednom periodu.

"Crna Gora je zadovoljna nalazima iz ovogodišnjeg izvještaja koji potvrđuju ostvarene rezultate na svim poljima. Takođe, oni pružaju osnovu za dalji rad i pojačane aktivnosti u dijelu evropske integracije gdje je to potrebno”, istakao je ambasador Pejović. 

On je prenio očekivanje da će Crna Gora, na temelju dobrih rezultata, ovu godinu završiti s ukupno 22 otvorena poglavlja.

Učesnici skupa su se saglasili da regionalna saradnja predstavlja polaznu osnovu za stabilnost, promovisanje uzajamnog razumijevanja, politički dijalog i ukupni društveni napredak. 

U tom kontekstu su prenijeta iskustva nordijske saradnje koja može poslužiti kao uzor za regionalnu saradnju na Zapadnom Balkanu.

“Imajući u vidu kontekst aktuelnih ekonomskih, tehnoloških, demografskih i bezbjednosnih izazova s kojima se EU suočava, učesnici skupa su ukazali na važnost ubrzanja procesa proširenja EU na države Zapadnog Balkana i, s tim u vezi, razmijenili mišljenja o mehanizmima i aktivnostima koje je u tom pravcu neophodno preduzeti”, navode iz Ministarsva.

Na marginama skupa, ambasador Pejović je imao bilateralne sastanke s kolegama iz regiona, kao i sa ministarkom Valstrom koji su bili prilika za razmjenu mišljenja o aktuelnostima iz pregovaračkog procesa.

Portal Analitika