Literatura

"Doktor Živago" u Gradskim knjižarama

Roman i ujedno zbornik stihova Jurija Živaga, pjesnika-ljekara i glavnog junaka, po kojem je nastao "Doktor Živago", u izdanju Nove knjige, možete naći u svim Gradskim knjižarama.
"Doktor Živago" u Gradskim knjižarama
Portal AnalitikaIzvor

- Riječ "živago" nosi korijen ruske riječi "žiznj" što znači "život ", a upravo je to najveća i najvažnija tema romana. Jedan od najpoznatijih političkih romana XX vijeka, budući da je radnja većim dijelom smještena u pozadini ruske revolucije, govori o čovjeku razapetom između dvije žene. "Doktor Živago" dirljiva priča o životu i ljubavi pjesnika-ljekara Jurija Živaga tokom ruske revolucije, ima dva paralelna toka: lični i ljubavni, na jednoj strani, i društveno-politički, na drugoj - navodi se u najavi ovog izdanja.

Boris Pasternak je dobio Nobelovu nagradu upravo za roman "Doktor Živago" 1958. godine. Međutim, kako je tadašnja vlast, na čelu sa Nikitom Hruščovim, bila nezadovoljna tematikom romana, a i samu nagradu doživljavala kao provokaciju Zapada, navela je  Pasternaka da se odrekne nagrade. Roman je ponovo objavljen 1988. godine i tada je Nobelova nagrada namijenjena Borisu Pasternaku uručena njegovom sinu.

Portal Analitika