EU web forum

Krivokapić: Neplaćanje poreza dokaz da imamo slabu državu, a moćne pojedince

Neplaćanje poreza pokazuje da imamo slabu državu, a moćne vlasnike i pojedince, što je tipična balkanska bolest, kazao je prvi čovjek Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić na jedanestom sastanku Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje između Crne Gore i Evropske unije (POSP).
Krivokapić: Neplaćanje poreza dokaz da imamo slabu državu, a moćne pojedince
Portal AnalitikaIzvor

Posebno je opasno, istakao je Krivokapić, kada neplaćeni porez iznosi više od polovine državnih prihoda, zbog čega država mora da se zadužuje po visokim kamatama.

"Težinu situacije pokazuje podatak da su kamate u visini socijalnih davanja. Međuzavisnost nedostatka vladavine prava i utaje poreza je očigledna, istakao je Krivokapić, a sazrijevanje države najbolje se ogleda kroz efikasnu borbu protiv korupcije na visokom nivou. Prethodni period je bilježio rast, ali ne dovoljno i održivi razvoj", dodao je on.

Tokom diskusije posvećene ekološkim pitanjima, istaknut je značaj rješavanja pitanja zagađenosti vazduha u Pljevljima, ali i ulcinjske Solane, njene vrijednosti, statusa i mogućnosti ne samo kao najvažnijeg staništa ptica, već i mjesta koje ima veliki potencijal za ekonomsku valorizaciju.

Govoreći o Solani, Krivokapić je podsjetio na Servantesa, koji je boravio u Ulcinju, te kazao da tamošnja situacija često izgleda kao borba sa vjetrenjačama, jer nijesu kažnjeni oni koji su nezakonito pokušali da prodaju državnu imovinu Solane.

Na sastanku POSP-a, kojim je pored Krivokapića kopredsjedavala i poslanica Evropskog parlamenta Aneliz Dods, završen je usvajanjem Zajedničke deklaracije sa preporukama.

Deklaracija, između ostalog, tretira pitanja vladavine prava i izbornog zakonodavstva, temeljnih prava i sloboda, posebno slobode medija, rodne ravnopravnosti i položaja osoba s invaliditetom, ali i ekološka pitanja. 

U deklaraciji je pozdravljeno otvaranje novih poglavlja u pregovaračkom procesu, te pozdravljena činjenica da je Skupština zadržala nivo transparentnosti, a posebno istaknuta potreba da se političke snage uključe u održiv dijalog i konstruktivnu saradnju u Parlamentu.

Naredni sastanak POSP-a biće održan u Crnoj Gori u prvoj polovini 2016. godine.

 

Portal Analitika