Literatura

NAGRADNA IGRA ANALITIKE: Miloš i Božidar dobitnici izdanja "Nove knjige"

Portal Analitika i izdavačka kuća Nova knjiga sa Gradskom knjižarom, nagradili su dva naša čitaoca sa po jednim naslovom podgoričkog izdavača.
NAGRADNA IGRA ANALITIKE: Miloš i Božidar dobitnici izdanja "Nove knjige"
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Knjigu "Orhanovo nasljeđe" dobio je Miloš Milinković dok je "Masalai" pripao Božidaru Lazarević.

Nova knjiga je izdavačko preduzeće osnovano prije desetak godina u Podgorici, a do danas je objavila više stotina izdanja u deset različitih biblioteka i postala najveći distributer i izdavač knjiga u Crnoj Gori. U sklopu Nove knjige posluje lanac Gradskih knjižara, koje su ujedno najsnadbjevenije u Crnoj Gori, sa više od 30.000 naslova, kako domaćih izdavača, tako i izdavača iz regiona i šire. Knjižare se nalaze u Podgorici, Nikšiću, Budvi, Igalu, Tivtu i Petrovcu, a najveća se nalazi na Trgu Republike u Podgorici.

1412orhanovo

Alin Ohanesian: Orhanovo nasljeđe

Kada je Orhanov briljantni i ekscentrični djed, koji je sagradio dinastiju od pravljenja ćilima, nađen mrtav u kazanu farbe, Orhan nasljeđuje decenijama star posao. Ali djedov testament postavlja više pitanja nego što nudi odgovora.Kemal je ostavio kućno imanje neznanki koja je hiljadama kilometara daleko, ostarjeloj ženi u staračkom domu u Los Anđelesu. Njeno postojanje i tajnovitost oko njene prošlosti samo produbljuju misteriju oko toga zašto bi Orhanov djed njihov dom ostavio toj ženi, a ne svojoj porodici.Riješen da ispravi nepravdu, Orhan se ukrcava u avion za Los Anđeles. Tamo će, tokom brojnih susreta, otkriti priču koju Seda tako pomno čuva - priču koja, ako bude ispričana, ima moć da poništi nasljeđe na kojem je sazdana Orhanova porodica, priču koja može da raspetlja Orhanovu budućnost.

1412masalai

Ognjen Spahić: Masalai

Ja sam pisac. Imam trideset šest godina. Ćelavost, naznake impotencije, problemi sa stolicom, nikotinski kašalj, duboki i tamni podočnjaci, bol u kičmi: ništa od toga se nije dogodilo mojem tijelu. Zdrava i snažna individua visokog čela, prosječnog obrazovanja, privlačan ženama, prihvatljiv muškarcima, ja, volim da napišem to Ja od kojeg ništa ne očekujem, od kojeg niko ništa ne očekuje, a ipak, Ja, redovi se nižu, pod brojevima poglavlja klijaju male i ružne biljke koje će se na koncu uplesti poput nižih spratova amazonske prašume u čijem hladu redovito uživam gledajući beskrajno dosadne programe kablovske televizije koji se trude da cjelokupan entuzijazam voditelja i urednika sažmu u još jednu do bola ispražnjenu laž, u jednu jedinu rečenicu: život je čudo. Osjećam smrad."Masalai" (odlomak)

Portal Analitika