EU web forum

Lange: Parlamentarnim dijalogom do rješenja

Evropska komisija (EK) ohrabrila je sve partije u Crnoj Gori da se priključe parlamentarnom dijalogu, saopštio je visoki zvaničnik EK, Dirk Lange, navodeći da se nada da će Radna grupa doći do rješenja koja će biti od pomoći.
Lange: Parlamentarnim dijalogom do rješenja
Portal AnalitikaIzvor

U Podgorici je danas završena peta sjednica Odbora za stabilizaciju i pridruživanje, na kojoj je bilo riječi o aktivnostima koje je Crna Gora sprovela tokom ove godine.

Lange je, upitan da li smatra da je sazrela situacija da se primijeni novo izborno zakonodavstvo i očekuje li dobar epilog dijaloga u Radnoj grupi, kazao da je EK otvoreno podržala inicijativu predsjednika parlamenta Ranka Krivokapića da okupi političke lidere i razgovaraju o sprovođenju izbornog zakonodavstva i nivou spremnosti Državne izborne komisije.

„Mi smo podstakli sve političke partije da se priključe tom dijalogu, a mi smo tu da posmatramo vrlo intenzivno u ovom periodu. Nadam se da će grupa koja vodi dijalog doći do rješenja koje će predstaviti javnosti i koje će biti od pomoći“, kazao je Lange na konferenciji za novinare.

Lange je kazao da su u fokusu današnje diskusije dominantno bili sadašnja politička situacija i oblast vladavine prava, dodajući da cijeni razgovor sa poslanicima, a naročito učešće potpredsjednika Vlade Duška Markovića.

„Savjet za vladavinu prava je mjesto gdje se naročito obavlja nadzor nad aktivnostima koje se dešavaju vezano za poglavlja 23 i 24, a usmjerene su ka ispunjavanju prelaznih mjerila u tim poglavljima. Nadamo se da će sve aktivnosti koje je Marković pomenuo i motivacija koju je dao članovima državne uprave, doprinijeti tome da se ostvari još bolji napredak u ovim poglavljima“, rekao je on.

Lange, koji je šef jedinice za Crnu Goru u Generalnom direktoratu za proširenje i susjedsku politiku, kazao je da su razgovarali i o spremnosti Crne Gore za predstojeće izbore i o tome koliko je država spremna da u tom procesu primijeni novo izborno zakonodavstvo.

„Uz sva politička pitanja, ne treba da zaboravimo da se mnogo posla uradilo u oblasti ekonomskih reformi i javne uprave, a i u poglavljima koji su definisana na osnovu određenih oblasti politike koje su značajne“, naveo je on.

On smatra da sad, kad su na pravi način utvrdili koje je stanje stvari u svim tim oblastima i programe za budući rad, imaju dobar program za buduće aktivnosti koje će, kako se nada, dovesti do kvalitetnog rada naredne godine i napretka.

Glavni pregovarač Aleksandar Andrija Pejović kazao je da je današnji skup kruna sastanaka u ovoj godini, i da je preostao još jedan sastanak Parlamentarnog odbora u Strazburu, čime će biti zaokružene aktivnisti u ovom segmentu saradnje sa Evropskom unijom (EU).

„Pored pregovaračkog procesa, i proces stabilizacije i pridruživanja predstavlja integralni dio naših odnosa sa EU i priliku da dodatno razmotrimo neke od aktivnosti koje imamo u procesu pregovaranja“, dodao je on.

Prema riječima Pejovića, danas je akcenat bio na oblasti vladavine prava.

„Sa poslanicima i predstavnicima Ministarstva unutrašnjih poslova imali smo priliku da prođemo kroz obaveze koje Crna Gora ima u dijelu sprovođenja paketa izbornih zakona, svega onog što se nalazi pred nama u ovom važnom političkom i tehničkom procesu“, kazao je Pejović.

Kako je rekao, prošli su kroz oblast korupcije i organizovanog kriminala i sve aktivnosti usmjerene na rad Specijalnog tužilaštva, ali i osnivanje Agencije za antiukorupciju.

Lange je, upitan da pojasni poziciju u vezi sa ekonomskim državljanstvom, rekao na konferenciji za novinare da ne postoji jedinstven stav i propis u pravnoj tekovini EU po pitanju ekonomskog državljanstva.

„Ali znate da se, i kod država koje imaju ekonomsko državljanstvo, pojavljuju određena pitanja i da se o njima razgovara. Da bih mogao konačan stav da kažem o ekonomskom državljanstvu u kontekstu Crne Gore, morao bih da imam mnogo više informacija i detalja o tome kako to funkcioniše i šta znači u ovom kontekstu“, poručio je Lange.

Izvor: Mina

Portal Analitika