EU web forum

Šulc: Evropskoj uniji prijeti raspad

Evropskoj uniji prijeti opasnost od raspada i njene pristalice moraju se boriti da je održe, rekao je predsjedavajući Evropskog parlamenta Martin Šulc u intervjuu za njemački list Die Welt.
Šulc: Evropskoj uniji prijeti raspad
Portal AnalitikaIzvor

Šulc je rekao da je EU u opasnosti i da postoje snage koje se trude da je podijele.

"Niko ne može reći hoće li EU postojati za deset godina. Želimo li to, moramo se snažno boriti za nju", kazao je Šulc.

Nije precizirao šta tačno prijeti Uniji, ali najveći dio intervjua je posvećen migrantskoj krizi, koja je ove godine pogodila Evropu, njeno jedinstvo i toleranciju.

Šulc je rekao da EU nije bez alternativa i da bi "naravno mogla biti ukinuta", ali je dodao da druge opcije uključuju Evropu u kojoj prevladavaju nacionalizam, granice i zidovi.

"To bi moglo biti katastrofalno, jer takva Evropa ponovo bi vodila naš kontinent u katastrofu", kazao je on.

Duboke su razlike u stavovima unutar Unije kada se radi o migrantskoj krizi, pogotovo između njemačke kancelarke Angele Merkel, koja vodi u naporima da se preuzme više Sirijaca, i čelnika bivših komunističkih zemalja koji se protive shemama EU-a za raspodjelu tražilaca azila.

Čini se da je ugrožena i evropska šengenska zona, jer neke zemlje ponovo uvode granične kontrole. Prošlog četvrtka Grčka je zatražila od Evrope pomoć u osiguranju granica i namirnicama za veliki broj migranata, čime je pokušala ublažiti prijetnje o isključenju iz Šengena ukoliko ne uspije uspostaviti kontrolu.

Šulc je rekao da se nijedna zemlja ne može samostalno nositi sa izazovima poput migracije, dodajući da je to moguće jedino zajednički kao EU.      

(index.hr)

Portal Analitika