EU web forum

Krivokapić i Han: Drobnič na sastanku crnogorskih parlamentaraca

Predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić susreo se danas tokom zvanične posjete Briselu sa Johanesom Hanom, evropskim komesarom za politiku susjedstva i pregovore o proširenju i sa belgijskim kolegom Zigfridom Brakom, predsjdnikom Donjeg doma Parlamenta Belgije. Krivokapić je razgovarao sa Hanom o trenutnoj političkoj situaciji u Crnoj Gori. Poseban akcenat tokom susreta stavljen je na sjutrašnji početak parlamentarnog dijaloga koji je inicirao Krivokapić. Predsjednik Skupštine je sa Hanom dogovorio da na sjutrašnjem sastanku predsjednika parlamentarnih subjekata koji u crnogorskom parlamentu imaju poslanike, prisustvuje i šef delegacije EU u Crnoj Gori Mitja Drobnič.
Krivokapić i Han: Drobnič na sastanku crnogorskih parlamentaraca
Portal AnalitikaIzvor

Sagovornici su ocijenili da je parlament izvorno mjesto demokratije, te da se dijalogom među političkim subjektima treba ostvariti osnovni cilj, a to su slobodni, fer i nesporni parlamentarni izbori. U razgovoru je naglešeno da je period do održavanja parlamentarnih izbora veoma važan i da ga je potrebno iskoristiti kako bi se ozbiljnim dijalogom i zajedničkim radom otklonile sve sumnje i sporenja u vezi sa izbornim procesom. Pozdravljeno je izborno zakonodavstvo i istaknuta važnost da ono u cijelosti bude implementirano od strane subjekata odgovornih za njegovo sprovođenje, posebno u dijelu elektronske identifikacije birača.

Krivokapić je, kako je saopšteno iz njegovog Kabineta, tokom susreta sa Hanom istakao da Crna Gora pažljivo analizira posljednji Izvještaj o napretku EU, kao objektivni prikaz i smjernice za dalje napore koje naša drava treba da preduzme na putu demokratizacije i jačanja institucija, što u krajnjem jeste ispunjenje obaveza na putu EU integracija. Vladavina prava i nastavak reformi će voditi ka većem stepenu zrelosti države i društva.

Na sastanku Krivokapića i belgijskog kolege Zigfrida Braka istaknuti su dobri odnosi Crne Gore i Belgije, kao i sve sadržajnija saradnja parlamenta dvije države. Naglašeno je da su formiranje Specijalnog državnog tužilaštva i svi napori koji se u tom segmentu realizuju ohrabrujući u dijelu jačanja borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

“Sagovornici su zaključili da naša država ostvaruje kontinuirani proges na putu ka članstvu u Evropsku uniju, ali da se sada od Crne Gore očekuje više u implementaciji usvojenih zakona i mjerljivim rezultatima. Podvučen je i novi pristup koji EK ima prema državama kandidatima za članstvo u pogledu komparativnih izvještaja o napretku, te je time dodatno ukazano na obavezu države Crne Gore i njenih institucija da naredni period iskoriste za produkovanje mjerljivih i vjerodostojnih rezultata u ključnim oblastima”, navodi se u saopštenju Krivokapićevog kabineta.

Predsjednik crnogorskog parlamenta i Brak su istakli da prostora za dalji ravoj saradnje naše dvije države ima i da će naredni period posvetiti upravo širenju sadržaja saradnje. Brak je poručio da Crna Gora može uvijek računati na prijateljsku i partnersku podršku Belgije u procesima pristupanja EU i sve izvijesnijem članstvu u NATO-u.

Portal Analitika