Kultura

DAPČEVIĆ: Hor "Stanko Dragojević" priređuje praznik horske muzike 16. decembra

Nastupajući 16. decembar biće praznik horske muzike: pjevaće horovi Muzičke škole "Vasa Pavić" iz Podgorice i hor Muzičke akademije sa Cetinja i, normalno, podgorički Hor "Stanko Dragojević", najavio je za Portal Analitika Ilija Dapčević.
DAPČEVIĆ: Hor "Stanko Dragojević" priređuje praznik horske muzike 16. decembra
Portal AnalitikaIzvor

Rukovodilac tog amaterskog ansambla, koji horom diriguje sa koleginicom Zojom Đurović, ističe da su pripreme za ovo posebno veče uveliko u toku, te se raduje što će hor iz glavnog grada biti u prilici da ugosti članove mlađih ansambala, kako iz Podgorice, tako i sa Cetinja.

- Biće to koncert na kome će Hor "Stanko Dragojević" proslaviti 70 godina otkad nosi to ime. Uz to, slavimo 135 godina od prvog pjevačkog društva u Podgorici. Svi se aktivno spremamo i nadamo se da će ljubitelji horskog pjevanja - ali i muzike uopšte - biti 16. decembra s nama na koncertu u Crnogorskom narodnom pozorištu koji počinje u 20 sati.

Dapčević dodaje da će repertoar večeri, kada je u pitanju hor kojim on rukovodi, činiti raznovrsne numere.

- Za početak, otpjevaćemo dvije pjesme u susret Božićima - jednu katoličku i jednu pravoslavnu - "Ave Maria" Jakoba Arkadela i "Tebe pojem" Stevana Stojanovića Mokranjca. Zatim ćemo interpretirati dio programa kojim smo se predstavili na Niškim horskim svečanostima prošle godine, jer su to posljednje kompozicije za čije izvođenje smo nagrađeni - Mokranjčeva "Tebe boga hvalim", "Đer đevojko, đer đetiću" našeg Bora Tamindžića. Pjevamo zatim Mokranjčevu "XII rukovet" i još jednom Bora Tamindžića - "Lov lovilo mlado momče", a na kraju bugarsku "Peruniku" - precizirao je naš sagovornik.

2711hor-2Podsjećamo, Hor "Stanko Dragojević" dio je nekadašnjeg istoimenog kulturno-umjetničkog društva i nastavljač 135 godina duge tradicije horskog pjevanja u glavnom gradu. Nosilac je najvećih priznanja u zemlji i inostranstvu u oblasti horske muzike. Ujedno je najstarije amatersko kulturno-umjetničko društvo, poteklo je iz "Čitaonice" koja je osnovana 1880. u Podgorici, i koje je imalo pjevačku, tamburašku i dramsku sekciju. Pjevačka sekcija 1892. godine prerasta u Pjevačko društvo "Branko", a u međuratnim godinama postaje dio KUD-a "Abrašević". Nakon Drugog svjetskog rata, hor obnavlja rad u Titogradu, spajanjem Kulturnog društva "Čitaonica", Muslimanskog kulturno-prosvjetno društvo "Gajret", Prvog podgoričkog pjevačkog društva "Branko" i Radničkog kulturno-umjetničkog društva "Abrašević", i dobija ime po svom nekadašnjem članu, revolucionaru Stanku Dragojeviću.

U novijoj istoriji, Hor "Stanko Dragojević" ostvario je više od dvije hiljade nastupa na značajnim manifestacijama, festivalima i konkursima, kontinuirano potvrđujući visok umjetnički kvalitet. Nakon kraćeg prekida rada od 2003. do 2009, ansambl je ponovo zauzeo visoko mjesto u kulturnom životu Crne Gore i regiona. Već 2010. učestvovao je na jubilarnim 45. Mokranječevim danima u Negotinu, kada je osvojio Treću nagradu. Slijede nastupi i nagrade sa Niških horskih svečanosti 2012. i 2014. godine, zatim u Prijedoru, i Brozana plaketa sa Dana duhovne glazbe "Cro patria" u Splitu 2013. godine. Hor je priredio koncerte širom Crne Gore i nastupao na festivalima u zemlji (A tempo, Kotor Art).

Ovu godinu počeo je upravo nastupom na istoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta numerama duhovne muzike na koncertu povodom pravoslavnog Božića.

K.J.

Foto: D.Miljanić

Portal Analitika