EU web forum

SVILANOVIĆ: Crna Gora i Srbija obavile najbolji posao

Crna Gora i Srbija obavile su najbolji posao na putu procesa evropskih integracija, prema analizi Savjeta za regionalnu saradnju (RCC), rekao je danas generalni sekretar te organizacije Goran Svilanović.
SVILANOVIĆ: Crna Gora i Srbija obavile najbolji posao
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

On je kazao da je Evropska komisija ove godine predstavila novu vrstu izvještaja o napretku, koja omogućava upoređivanje zemalja.

"RCC je napravio istu analizu kako ko stoji na putu evropskih integracija. Na tom putu očigledno su najbolji posao uradili Crna Gora i Srbija", precizirao je Svilanović.

On je rekao da su očekivanja da će sve zemlje unaprediti svoje reformske napore da se pridruže EU, prenosi Tanjug.

Svilanović ističe da se radi o procesu koji će trajati godinama, i da su jedni od najvećih problema regiona vladavina prava i niska stopa rasta.

Kada je riječ o izvještajima o napretku, Svilanović je ukazao da EU koristi jezik koji je nekada dosadan, ali kada kažu "blagi napredak", "izvjestan napredak" iza toga je snažna poruka.

"Jedna stvar je usvojiti zakon u parlamentu, a drugo šta se primjenjuje i kakav je rezultat reformi", podvukao je Svilanović.

On je rekao da građani vide debatu u parlamentu, usvajanje zakona, ali ne vide, a to je najnegativnija ocjena i u izveštajima, primjenu zakona.

"Očekuje se od vlada da promijene odnos prema tome i za to je potrebno jačati nezavisna tijela koja će stalno vršiti pritisak na vladu da bi ispunili svoju obavezu", zaključio je Svilanović.

Tanjug 

Portal Analitika