EU web forum

Poziv za predlaganje kandidata NVO-a za članstvo u ZKO između Crne Gore i EESK

Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija objavilo je danas poziv nevladinim organizacijama za predlaganje dva kandidata NVO-a za članstvo u Zajedničkom konsultativnom odboru između Crne Gore (ZKO) i Evropskog ekonomskog i socijalnog komiteta (EESK).
Poziv za predlaganje kandidata NVO-a za članstvo u ZKO između Crne Gore i EESK
Portal AnalitikaIzvor

Evropska komisija je 26. aprila 2011. donijela zvaničnu odluku o osnivanju Zajedničkog konsultativnog odbora između Crne Gore i Evropskog ekonomskog i socijalnog komiteta. Osnivanjem ovog tijela je uspostavljen unapređeniji nivo saradnje između države kandidata za članstvo u EU i tijela EU kojim se socijalni partneri i ostale organizacije civilnog društva pripremaju za buduću saradnju u EU nakon stupanja u članstvo.

Zajednički konsultativni odbor čini šest crnogorskih predstavnika (po dva iz udruženja poslodavaca, sindikata i nevladinih organizacija) i šest predstavnika EESK (po dva iz sve tri grupe) i  zadužen je da prati ekonomsku situaciju u Crnoj Gori i proces pregovora s EU.

ZKO se sastaje dva puta godišnje a posljedni Šesti sastanak Zajedničkog konsultativnog odbora civilnog društva između EU i Crne Gore održan je 23. i 24. juna 2015. u sjedištu Evropskog ekonomskog i socijalnog komiteta u Briselu.

Rok za podnošenje predloga je 2. decembar 2015.

Prijave kandidata za izbor u ZKO razmatraće petočlana komisija za izbor predstavnika NVO u ZKO, koju čine predstavnici: Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija, Ministarstva ekonomije, Socijalnog Savjeta Crne Gore i Kancelarije za saradnju sa NVO.

Više informacija o uslovima poziva, kao i obrazac za predlaganje možete preuzeti na portalu eu.me, putem linka http://www.eu.me/mn/konkursi/item/1721-javni-poziv-nevladinim-organizacijama-za-predlaganje-dva-kandidata-za-clanstvo-u-zajednickom-konsultativnom-odboru-zko-izmedu-crne-gore-i-evropskog-ekonomskog-i-socijalnog-komiteta-eesk.

Portal Analitika