EU web forum

Potpisan Sporazum o osnivanju Fonda za Zapadni Balkan

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić učestvovao je danas na sastanku Višegradske grupe (V4) i zemalja Zapadnog Balkana,održanom u Pragu.
Potpisan Sporazum o osnivanju Fonda za Zapadni Balkan
Portal AnalitikaIzvor

Domaćin sastanka bio je ministar vanjskih poslova Češke Lubomir Zaoralek, a pored ministara vanjskih poslova Višegradske grupe, učestvovali su i ministar spoljnih poslova Velike Britanije Filip Hamond, ministar spoljnih poslova Kraljevine Holandije Frans Timermans kao i ministri vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore, Srbije, Albanije, Makedonije, Bosne i Hercegovine i Kosova. 

Države Višegradske četvorke pozdravile su politiku proširenja EU i ocijenile da su nedavno objavljeni Izvještaji o napretku država pojedinačno objektivni, te da ukazuju na napredak koji je postignut u prethodnom periodu. Na toj liniji, zajednički je konstatovano da se u narednom periodu treba fokusirati na reforme koje se odnose na vladavinu prava, bolje ekonomsko upravljanje, poboljšanje konkurentnosti privrede, te jačanje demokratiskih institucija uključujući profesionalizaciju javne uprave. 

Kada je Crna Gora u pitanju, ministri su pozdravili ostvareni napredak koji je prepoznat u nedavno objavljenom Izvještaju o napretku, te podsjetili na četiri otvorena poglavlja u ovoj godini. Ukazavši na komplementarnost evroatlantskog procesa i proširenja EU, na sastanku su pohvaljene reforme koje sprovodi Vlada na putu ka članstvu u NATO i na toj liniji je izražena snažna podrška država V4 u cilju dobijanja pozivnice za članstvo uoči ministarskog sastanka NATO-a u decembru. 

luksic2

Tokom sastanka je bilo riječi i o aktuelnim migracionim izazovima sa kojima se suočavaju i neke zemlje regiona. Potpredsjednik Lukšić je kazao da zemlje Zapadnog Balkana mogu postati još operativnije u rješavanju izazova migracija na sveobuhvatniji način, te da je potrebno uspostaviti snažno strateško i projktno orjentisano partnerstvo s UNHCR-a, IOM-a, EU i drugim relevantnim partnerima.  Osvrćući se na napredak Crne Gore na evropskom putu, Lukšić je istakao da je ovogodišnji Izvještaj o napretku pokazao da je Crna Gora napredovala u pogledu ispunjavanja ekonomskih i političkih kriterijuma iz članstva u EU, kao i u pravcu preuzimanja i ispunjavanja obaveza koji proizilaze iz pojedinačnih pregovaračkih poglavlja. On je, takođe, kazao da je ovo najbolji Izvještaj o napretku Crne Gore do sada koji je još jednom potvrdio da Vlada vodi posvećeno i temeljno evropsku politiku Crne Gore, a u skladu sa smjernicama i preporukama koje dobijamo iz Izvještaja o napretku.

Na sastanku je još jednom ponovljena spremnost zemalja Višegradske četvorke za prenošenjm znanja i iskustava partnerima sa Zapadnog Balkana u cilju bržeg integrisanja u EU.

Ministri vanjskih poslova zemalja Zapadnog Balkana su danas u Pragu potpisali Sporazum o osnivanju Fonda za Zapadni Balkan (WBF) koji ima za cilj razvoj saradnje u oblasti kulture, nauke i istraživačkih projekata, te razmjene studenata, prekogranične saradnje i promovisanja turizma.

luksic3

U okviru Praškog evropskog samita,  Lukšić je učestvovao na panelu: „Kako podstaći proces proširenja na Zapadni Balkan?“ koji se održao u okvirukonferenciji pod nazivom: „Evropske institucije spremne za spoljne izazove“, u organizaciji vodećih čeških tinktenkova (think-tank), češkog ministarstva vanjskih poslova i delegacije Evropske komisije u Pragu.

Lušić je kazao da ga raduje što proširenje ostaje jedna od najuspješnijih evropskih politika, istakavši da je važno da sve zemlje aspiranti za članstvo u EU vode intenzivan dijalog na političkom i tehničkom nivou sa Evropskom komisijom ali i zemljama članicama pojedinačno. „Takođe, treba imati u vidu da na proces proširenja utiču i drugi spoljni faktori, ali ono što je ključno jeste da se proces ne zaustavlja i da su sve zemlje regiona okrenute evropskoj budućnosti, te da odlučno i posvećeno koračaju putem ka članstvu u EU“, poručio je crnogorski šef diplomatije.

Portal Analitika