EU web forum

EU odobrila dva miliona eura za izbjeglice na Balkanu

Direktorat Evropske komisije za humanitarnu pomoć i civilnu zaštitu odobrio je dva miliona eura Dečijem fondu UN (Unicef) za djecu u pokretu u Srbiji i Makedoniji, saopštila je danas EK.
EU odobrila dva miliona eura za izbjeglice na Balkanu
Portal AnalitikaIzvor

U saopštenju se navodi da će projekat obezbijediti pomoć za 170.000 odojčadi, djece i majki. Dječiji kutići će raditi 24 sata, sedam dana u nedjelji. Porodice u tim prostorima mogu da odmore, dobiju prvu pomoć i osnovne stavke za zimu, kao što su ćebad i dječija odjeća, a projekat će pomoći i u jačanju sistema dječije zaštite.


Za djecu do 24 mjeseca biće obezbijeđena hrana koja odgovara njihovom uzrastu, ali i konsultacije sa majkama o dojenju i najboljim praksama u oblasti ishrane.
To je prvi doprinos koji je Evropska komisija za humanitarnu pomoć i civilnu zaštitu dao Unicefu da odgovori na potrebe izbjeglica i migranata koji se kreću kroz Evropu.

U saopštenju se navodi da će ta sredstva pomoći Unicefu i njegovim partnerima da odgovore na potrebe djece izbjeglica i migranata koja prolaze kroz te dvije zemlje.


- Djeca su zatečena u središtu ove nepredvidljive krize bez presedana. Ona su u pokretu ka boljem životu u Evropi, a sada kada se zima približava, njihove potrebe su veće nego ikad. Mi ih ne možemo iznevjeriti - rekla je specijalna koordinatorka Unicefa za izbjegličku i migrantsku krizu u Evropi Mari-Pjer Puarje.


Ona je ocijenila da će velikodušna pomoć  zaista učiniti mnogo da se olakšanju opasnog putovanja te djece.

Portal Analitika