EU web forum

PEJOVIĆ: Najpozitivnije ocjene do sada

Ovogodišnji Izvještaj o napretku Crne Gore najpozitivniji je do sada, ocijenio je glavni pregovarač Aleksandar Andrija Pejović.
PEJOVIĆ: Najpozitivnije ocjene do sada
Portal AnalitikaIzvor

Po njegovim riječima, ono što je najkarakterističnije u Izvještaju za 2015. jeste da poglavlja 23 i 24 - Pravosuđe i temeljna prava i Pravda, sloboda i sigurnost - nijesu problematična.

Zaključci izvještaja za proteklu godinu pokazuju da je Crna Gora i dalje lider u regionu.

- Po političkim kriterijima, Crna Gora je dobila pozitivnu ocjenu. Ono što je urađeno u oblasti vladavine prava i u dijelu političkog dijaloga koji imamo sa EU, dokazano je da sav onaj trud koji smo uložili u novi pristup EU u pregovaranju poglavlja 23 i 24 zaista donio dobre rezultate. Za razliku od prošlogodišnjeg, sada možemo govoriti o jednom zaokruženom zakonodavnom okviru, o već poodmaklom radu na zaokruženju institucija i sve više na kreiranju bilansa ostvarenih rezultata - kazao je Pejović.

On potcrtava da, s obzirom na to da bilježimo napredak u Poglavljima 23 i 24, ta poglavlja na osnovu kojih se mjere obaveze iz političkog dijela više nijesu kritična. Ipak, postignute rezultate, ubuduće bi trebalo upotpuniti.

- Ono što nedostaje je, svakako, jedno bolje povezivanje i veći rad naših agencija koje sprovode zakon, na istražnim djelatnostima kad su u pitanju šire kriminalne mreže, odnosno povezivanje kriminalnih mreža u regionu i izvan regiona - kazao je glavni pregovarač sa EU.

Crna Gora dobila je najbolje ocjene kada je u pitanju pravosudni sistem, a na dobrom je putu i kada je riječ o reformi javne uprave, kaže Pejović, ali dodaje kako ima još izazova do sljedećeg Izvještaja EK o napretku.

Izvor: RTCG.me

Portal Analitika