Literatura

Nova knjiga predstavila svoja izdanja na Beogradskom sajmu

Protekli mjesec u izdavačkoj kući Nova knjiga obilježilo je učešće, na jednoj od najznačajnijih i najposjećenijih kulturnih manifestacija, 60. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu, a najtraženije knjige bile su "Ležanje na kauču" Irvina Jaloma, "Nulti broj" Umberta Eka, "JA ili ja, ko sam ja?" Lazara Trifunovića, "Buka i bijes" Vilijama Foknera, te edicija knjiga Džejn Ostin.
Nova knjiga predstavila svoja izdanja na Beogradskom sajmu
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Kako je saopšteno iz izdavačke kuće Nova knjiga, najtraženija je bila knjiga Ležanje na kauču.

"Ležanje na kauču je veoma uzbudljiva, zabavna, duhovita i složena priča za sve one koji žele da znaju kako zaista funkcioniše um terapruta. Naime, Jalom u ovom psihološkom trileru predstavlja autentično vladanje tehnikom psihoterapije, upućujući čitaoce u ono što se zaista odvija u glavi psihijatra dok radi sa nekim".

Kroz provokativno istraživanje neobičnih odnosa koje tri terapeuta ostvaruju sa svojim pacijentima, Jalom pruža oštar i nemilosrdan uvid u njegovu profesiju.

Sejmor je terapeut stare škole koji probija granice seksualne prikladnosti sa jednom svojom pacijentkinjom. Maršala, koji i sam pati od kompulsivno-opsesivnog ponašanja, muči uloga koju novac igra u njegovim odnosima sa pacijentima. Najzad, tu je Ernest Laš. Vođen iskrenom željom da pomogne i vjerom u psihoanalizu, izmislio je nov i radikalan pristup terapiji – totalno otvoren i iskren odnos sa pacijentom koji prijeti da dovede do razarajućih posljedica.

Najnoviji roman Umberta Eka bio je na drugom mjestu.

nk1

"Nulti broj je detektivska priča, koja je istovremeno uvod u fiziku i filozofiju, kao i uzbudljiva analiza ludila i mudrosti. Raznovrsni likovi i bogatstvo podataka, mistika, tajna društva, filozofija, fizika - dio su Ekove višeslojne semiotičke avanture koja obuhvata cjelokupnu ljudsku istoriju".

Tri milanska urednika iz zabave stvaraju teoriju – intelektualnu igru koju ambiciozno nazivaju Plan. Naime, oni sakupljaju mistična znanja o povezanosti Vitezova Templara sa drugim okultnim grupama od drevnog do savremenog doba. Prave mapu na kojoj je ucrtana geografska tačka iz koje se sve sile na Zemlji mogu kontrolisati. Postavljaju je iza Fukoovog klatna u muzeju tehnike u Parizu. Ali, igra prestaje da bude šala kada i postaje opasno stvarna, a smrt vreba na svakom koraku. Okultne grupe, uključujući sataniste, u želji da se domognu Plana idu toliko daleko da ubiju jednog od urednika.

Na trećem mjestu bila je knjiga Lazara Trifunovića "JA ili ja, ko sam ja?".

"Poslije završenih studija medicine, dr Lazar Trifunović je zapao u psihičku krizu, a kako bi sebi našao lijek krenuo je da putuje. Iz tih putovanja, u formi putopisne autobiografije, nastala je knjiga "JA ili ja, ko sam ja?" koja donosi priču o dva autorova puta".

nk2

Jedan put vodio  ga je širom planete, od zemalja Evrope, Azije, Afrike do Amerike, a drugi put vodio ga je na putovanje unutar samog sebe. Kako bi se oslobodio svih nemira, očaja, unutrašnjih previranja i neprijatnih osjećanja, iz Novog Sada se uputio u London. Međutim, u Londonu je samo na kratko osjetio olakšanje, pa su ubrzo uslijedila putovanja širom planete. No, sve to mu nije mnogo pomoglo, pa je shvatio da je jedini način da se oslobodi muka - da krene da putuje unutar sebe.

Veliku pažnju privukao je i novi prevod najznačajnijeg Foknerovog djela Buka i bijes.

"Mračna i surovo realistična pažnja genijalnog pisca kao što je Fokner zahtijeva izuzetnog čitaoca, tako da jezik, kao posrednik, kao medij, postaje, u stvari, nevažan. Zaista, stepen razumevenja Foknerovog teksta ne povećava se tehničkom jezičkom tranzicijom, ali ni protokom vremena, jer od 1929. godine, kada je roman Buka i bes prvi put objavljen, i dalje predstavlja ekstremno moderan i postmoderan i post-postmoderan tekstualni eksperiment, kakvih je malo u svjetskoj književnosti".

Na kraju liste pet najtraženijih knjiga, saopšteno je iz izdavačke kuće Nova knjiga, našla su se knjige Džejn Ostin i to Ema, Pod tuđim uticajem, Mansfild park, Nortengerska opatija, Gordost i predrasude, Razum i osjećajnost.

Portal Analitika