EU web forum

Investicije će nastaviti da rastu i 2016.

Evropska komisija, u jesenjoj ekonomskoj prognozi, očekuje da će rast crnogorske ekonomije u 2015. dostići četiri odsto Bruto-društvenog proizvoda (BDP). Na korekciju ranijih prognoza, kako piše u izvještaju, utiče “snažan početak gradnje autoputa” i dvije velike investicje u turizmu, na Luštici i u Kumboru. Prema procjeni Evropske komisije, i u 2016. godini investicije će nastaviti da rastu, dok kao najveći rizik za crnogorsku ekonomiju Brisel vidi slabljenje eksterne tražnje i pad cijena glavnih izvoznih proizvoda: aluminijuma i električne energije.
Investicije će nastaviti da rastu i 2016.
Portal AnalitikaIzvor

“Rast ekonomije uticao je na otvaranje novih radnih mjesta. Kao rezulat rasta broja zaposlenih, naročito u trećem kvartalu, stopa nezaposlenosti pala je na 17,7 odsto”, navodi se u izvještaju.

Brisel predviđa da će se taj trend nastaviti i u narednim godinama u skladu s dinamikom ulaganja. Deficit budžeta u 2015. biće 5,4 odsto, javni dug na kraju godine projektovan je na 60,3 odsto BDP-a.

Procjena je Brisela da će se, u naredne dvije godine deficit budžeta smanjivati, dok će javni dug rasti zbog gradnje autoputa.

Evropska komisija predstavila je jesenju prognozu ekonomskog rasta za 2015. Saopšteno je da će se ekonomski oporavak eurozone nastaviti i naredne godine, uprkos izazovima sa kojima se suočava globalna ekonomija. Uprkos padu cijena nafte i relativno slabom rastu eura, ekonomski oporavak, iako spor, zabilježen je u svim državama članicama. 

izvor: RTCG.ME

Portal Analitika