EU web forum

EU: Za ljudska prava dodijelila 13,6 miliona eura

Evropska unija dodijelila je ukupno 13,65 miliona eura za zaštitu ljudskih prava u Crnoj Gori posredstvom Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) u periodu od 2007. do 2014. godine.
EU: Za ljudska prava dodijelila 13,6 miliona eura
Portal AnalitikaIzvor

"Zahvaljujući projektima finansiranim iz ovih fondova, 95 odsto romske djece školskog uzrasta, mlađih od 11 godina, koja trenutno žive u kampu za raseljena lica Konik, ide u školu. Ovo je veliki doprinos njihovom obrazovanju i integraciji u društvo", saopšteno je iz Delegacije EU u Crnoj Gori.

Takođe, tim novcem je finansirana i izgradnja stanova za raseljene i interno raseljene.

Pored toga, na Cetinju, u Mojkovcu, Kolašinu i Pljevljima, 60 žena koje prethodno nisu imale pristup kreditnim sredstvima, zahvaljujući sredstvima EU, sada su dobile priliku da pokrenu sopstveni biznis malog obima.

"Prava LGBT osoba podignuta su visoko na političkoj agendi posredstvom prve Nacionalne konferencije o LGBT pravima 2010. godine. Vlada Crne Gore usvojila je prvi Akcioni plan protiv homofobije, a EU je značajno doprinijela ovom procesu", poručuju iz Delegacije EU u Crnoj Gori.

Evropska unija je investirala i 135.000 eura u pripremu petogodišnjeg Akcionog plana koji će unaprijediti položaj zatvorenika.

"Putem promotivnih spotova poput onog pod nazivom „Ljubav nema izgovor“ u okviru projekta „Pravo ljudi sa invaliditetom na roditeljstvo“, ljudska prava su promovisana i u medijima, takođe zahvaljujući EU fondovima", navodi se u saopštenju.

Podsjećaju da države koje žele da se pridruže EU moraju obezbijediti zaštitu manjina i poštovanje temeljnih prava ne samo kroz zakone već i u praksi.

Portal Analitika