EU web forum

,,Zajednička bezbjednost u regionu Mediterana-izazovi i mogućnosti“

Generalni direktor Generalnog direktorata za multilateralne poslove ambasador Milorad Šćepanovići Stalna predstavnica Crne Gore pri OEBS, UN i drugim MO u Beču ambasadorka Slavica Milačićučestvuju na Konferenciji OEBS-a na temu ,,Zajednička bezbjednost u regionu Mediterana-izazovi i mogućnosti`, koja se 20-21. oktobra održava u Jordanu.
,,Zajednička bezbjednost u regionu Mediterana-izazovi i mogućnosti“
Portal AnalitikaIzvor

 

Među visokim zvaničnicima koji predstavljaju zemlje učesnice OEBS-a i partnere za saradnju, kao i međunarodnih i regionalnih organizacija učestvovali su ministar vanjskih poslova Jordana Nasser Judeh, ministar vanjskih poslova Federalne Republike Njemačke Frank-Walter Steinmeier,ministri vanjskih poslova Švajcarske, Luksemburga, Malte, Egipta, Italije, kao iGeneralni sekretar OEBS-a Lamberto Zanijer, Visoki komesar za izbjeglice Antonio Guterresigeneralni dirketor IOM-a William Lacy Swing.

Konferencija u Jordanu posvećena je ključnim izazovima sa kojima se danas suočava cijeli Region Mediterana i načinima za efikasno dostizanje zajedničkih bezbjednosnih ciljeva. Partnerski odnos između učesnica OEBS-a i Mediteranskih partnera za saradnju (Alžir, Egipat, Izrael, Jordan, Maroko i Tunis) traje još od samog početka helsinškog procesa i njegovi osnovi nalaze se u Helsinškom završnom aktu iz 1975.

 U prilog ovom odnosu ide i činjenica da zemlje mediteranskog regiona imaju zajedničke istorijske, kulturne, ekonomske i političke veze. Prilikom usvajanja Helsinškog završnog akta, zemlje učesnice su ovom dokumentu dodale i Mediteransku povelju kojom potvrđuju da je „bezbjednost u Evropi usko povezana sa bezbjednošću Mediterana“. Dalje, ovom Poveljom one iznose namjeru da unapređuju dobre susjedske odnose sa mediteranskim partnerima i uzajamno korisnu saradnju na raznim poljima, uz jačanje međusobnog povjerenja i unapređenje sigurnosti i stabilnosti u cijelom Regionu Mediterana. Međuzavisnost bezbjednosti Evrope i Mediteranskog regiona je dalje potvrđena i brojnim OEBS-ovim dokumentima.

Ambasador Šćepanović jeimao izlaganje na generalnoj sesiji na temu:„Bezbjednost u regionu Mediterana“ i istakao da je bezbjednost zemalja OEBS-a neodvojiva od bezbjednosti njenih susjeda, te dodao da zajedno jačanje i operativno fokusiranje napora predstavlja nužnost u pravcu prevazilaženja uzroka aktuelnih kriza i izazova sa kojima se suočavamo.On je kazao da je to jasno demonstrirala tekuća izbjeglička i migrantska kriza, koja u krajnjem potencira humanitarnu dimenziju i poziva na solidarnost, političku odlučnost i posebno dugoročan koherentni i holistički pristup rješavanja ovih problema.

Na toj liniji, ambasador Šćepanović je kazao da masovni pokreti izbjeglica i migranata sve više stavljaju u prvi plan važnost promovisanja vrijednosti integracije i dugoročne održivosti multikulturalnih društava, što prije svega znači njegovanje i promovisanje međusobnog razumijevanja i poštovanja, tolerancije za različitost. U tom cilju, važno je i konstantno raditi na podsticanju međukulturnog i međuvjerskog dijaloga, s ciljem da se kreira ambijent za miran suživot među narodima i kulturama.

Naglasio je važnost izgradnje efikasnih nacionalnih okvira - institucionalnog, zakonodavnog i regulatornog – za efikasno upravljanje i suočavanje sa fenomenom migracija, uključujući pitanja integracije migranata, njihove uloge u ekonomskom razvoju i zaštite ljudskih prava. Takođe, istakao je i potrebu snaženja policijske i pravosudne saradnje na nacionalnom, regionalnom i međunarodnom nivou, posebno u kontekstu suočavanja sa neregularnim migracijama i raznim vidovim organizovanog kriminala, uključujući eksploataciju i trgovinu ljudima duž migrantskih ruta.

Portal Analitika