EU web forum

Brisel ponovo o izbjegličkoj krizi

U Briselu počinje dvodnevni samit Evropske unije posvećen rješavanju izbjegličke krize.
Brisel ponovo o izbjegličkoj krizi
Portal AnalitikaIzvor

Očekuje se da će lideri EU razmatrati jačanje evropskih granica, kao i zahtjev Turske za obrazovanje sigurne zone na sjeveru Sirije, odakle dolazi najveći broj izbjeglica. Skoro dva miliona sirijskih izbjeglica se nalazi u Turskoj, a stotine hiljada su već ove godine prešle u Grčku i dalje u Evropu, prenosi radio Slobodna Evropa.

Njih skoro 600.000 tokom ove godine je preko mora stiglo do EU, a najviše ih je iz Turske, saopštila je Međunarodna organizacija za migracije. 

Imajući to u vidu, lideri EU izrazili su spremnost za tešnju saradnju sa Turskom koja bi bila definisana zajedničkim akcionim planom. Njegove glave tačke bile bi: veća finansijska i proceduralna pomoć Turskoj, dobijanje dozvole turskoh vlasti za pomoć u obezbjeđivanju obale, borba protiv krjumčara ljudi i osnaživanje procedura za vraćanje ljudi. 

Zauzvrat, Turska bi trebalo da preduzme razne mjere uključujući i sprovođenje postupka primjene azila i otvori šest centara sa prihvat izbjeglica izgrađenih uz sufinansiranje Evropske unije.

Takođe, očekuje se da će zvanična Ankara zatražiti brži napredak ka bezviznom režimu za putovanje svojih građana u evropske države koje su ukinule granične kontrole u okviru takozvanog Šengenskog prostora.

Uoči samita Donald Tusk, predsjednik Evropskog savjeta, upozorio je da će Turskoj pomoć biti odobrena isključivo ukoliko pomogne smanjivanju priliva izbjeglica i migranata, koji je na rekordnom nivou. Tusk je upozorio i da se ne treba zavaravati da će se izbjeglička kriza smanjiti s dolaskom zime.

Portal Analitika