EU web forum

Evropski dan Mikrofinansija obilježava se 20. oktobra

Ove godine se prvi put obilježava Evropski dan Mikrofinansija, 20. oktobra. Tim povodom će u Briselu, u upravnoj zgradi Evropske Unije za ekonomski i socijalni razvoj, biti upriličena manifestacija kojoj će prethoditi svečanost. Ovu svečanost će otvoriti Belgijska princeza, saopštili su organizatori Portalu Analitika.
Evropski dan Mikrofinansija obilježava se 20. oktobra
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Tema manifestacije će biti mogućnosti otvaranja novih radnih mjesta kroz Mikrofinansije, te joj je naziv “Možda baš mi imamo odgovor kako nastaju nova radna mjesta”. Njoj će prisustvovati visoki zvaničnici Evropske unije koji se bave ekonomskim i socijalnim razvojem, kao i visoki predstavnici Evropske Investicione Banke, Evropske komisije.

Imajući u vidu trenutnu ekonomsku situaciju i ekonomsku klimu, porast nezaposlenosti i broj onih koji nemaju pristup klasičnim izvorima finansiranja, mikrokrediti počinju da predstavljaju posebno važno sredstvo za podsticanje zapošljavanja u Evropskoj uniji. Ovo upravo potvrđuje i činjenica da su mnoge države članice EU uvele reforme kojima bi olakšale razvoj mikrokreditnih usluga u svojim zemljama.

Smatrajući da regulativa mikrofinansija u Evropi mora da bude unaprijeđena, EU komisija prepoznaje potrebu za poboljšanjem pravnog i institucionalnog okruženja u zemljama članicama EU, kao i kandidatima. Ovim povodom, u okviru prvog Evropskog dana mikrofinansija, biće organizovan okrugli sto na kome će se uraditi pregled pravnog okvira mikrofinansiranja u zemljama Evropske unije i zemljama kandidatima, te će se identifikovati mogućnosti za sprovođenje poboljšanja i unaprijeđenja zakonskog okvira za mikrofinansije i neophodnost istog.

Cilj Okruglog stola je pronalaženje najboljih odgovora za regulativu mikrofinansija u Evropi, kaže se na kraju saopštenja.

Portal Analitika