EU web forum

Sastanak u Kopenhagenu: O slobodnom pružanja usluga i zaštiti konkurencije

Službena posjeta crnogorske delegacije Kopenhagenu održana je u cilju konsultacije sa danskim nadležnim organima vezano za implementaciju Jedinstvene kontaktne tačke, u svijetlu obaveza koje proizilaze iz budućeg članstva u Evropskoj uniji u oblasti slobodnog pružanja usluga. Ista je organizovana u okviru ALA projekta "Aproksimacija zakonodavstva sa pravnom tekovinom EU u dijelu slobodnog pružanja usluga i zaštite konkurencije" koji se finansira od strane Evropske unije.
Sastanak u Kopenhagenu: O slobodnom pružanja usluga i zaštiti konkurencije
Portal AnalitikaIzvor

Posjetu je predvodio generalni direktor u Ministarstvu ekonomije, Goran Šćepanović, koji je ovom prilikom izjavio da kada je u pitanju sektor usluga, o njegovoj važnosti govori činjenica da predstavlja preko 70% BDP-a i pokretačku snagu stvaranja novih radnih mjesta u EU:

„Sloboda pružanja usluga predstavlja jednu od četiri ekonomske slobode, što je od posebne važnosti za otvorenu i eurizovanu ekonomiju Crne Gore, snažno orjentisanu na sektor usluga i uz model razvoja baziran na privlačenju stranih investicija. Veoma je važno da građani Crne Gore budu informisani o pravima i obavezama koji proizilaze implementacijom pravnih akata EU u ovoj oblasti, ka ošto je u ovom slučaju Direktiva o uslugama“ – naglasio je Šćepanović.

Jedan od osnovnih ciljeva Direktive je i kreiranje „jedinstvene kontaktne tačke” za usluge. Kroz Jedinstvenu kontaktnu tačku, pružaoci usluga iz Crne Gore i zemalja EU će moći dobiti sve relevantne informacije i da završe sve neophodne procedure kako bi mogli otpočeti sa obavljanjem uslužne djelatnosti. Kao rezultat, pružaocima usluga će se olakšati ispunjenje svih neophodnih formalnosti na jednom mjestu, tako da neće morati da kontaktiraju veliki broj različitih organa vlasti.

U Danskoj postoji posebna tačka za preduzeća iz EU koja bi obavljali djelatnosti u toj zemlji na privremenoj osnovi ili kao stalnu djelatnost. Ta tačka omogućava da se na jednom mjestu nađu sve potrebne informacije, kao i elektronsko obavljanje svih procedura. Da bi se isto realizovalo potrebna je saradnja svih uključenih organa vlasti.

Pored Šćepanovića, delegaciju su činili predstavnici Ministarstva ekonomije Jovo Rabrenović, generalni direktor za oblast zaštite potrošača u ovom ministarstvu i Svetlana Božović, savjetnik u ministarstvu, Bojana Bajić, predstavnik Ministarstva za informacion odruštvo, Zdravko Vuksanović, predstavnik Sekretarijata za zakonodavstvo, Pavle Radovanović, generalni sekretar u Privrednoj komori, koji je inače šef Radne grupe za Poglavlje 3 koje se odnosi na pravo osnivanja preduzeća i slobodu pružanja usluga, kao i direktorica projekta Sosanna Lisgara.

Sastanak je imao za cilj da poveća informisanost predstavnika resorsnih institucija, kao i produbljivanje razumijevanja politike Direktive o uslugama, u dijelu koji se odnosi na uspostavljanje Jedinstvene kontaktne tačke, uz ostale aktivnosti koje se u okviru projekta sprovode u Crnoj Gori. 

Portal Analitika