EU web forum

IPARD-like 1 projekat: U investicije može da krene 291 poljoprivredni proizvođač

Ugovore o dodjeli bespovratne podrške u iznosu od 50 do 65 odsto investicije u poljoprivredna gazdinstva kroz IPARD-like 1 projekat potpisali su danas u Podgorici 291 poljoprivredni proizvođač, pretežno sa sjevera Crne Gore. U skoro svim oblastima poljoprivredne proizvodnje biće investirano ukupno 10 miliona eura, od čega će proizvođačima biti vraćeno 5 miliona eura.
 IPARD-like 1 projekat:  U investicije može da krene 291 poljoprivredni proizvođač
Portal AnalitikaIzvor

Prosječno ugovoreno ulaganje po gazdinstvu iznosi 35.600 eura. Od 291 potpisanih ugovora, 180 je u oblasti stočarske, 103 u oblasti biljne proizvodnje, a 8 iz oblasti akvakulture. Od svih potpisnika 127 su mlađi od 40 godina.

„To je naš doprinos kreiranju novih radnih mjesta i održivom razvoju u ruralnim krajevima”, ocijenio je ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Petar Ivanović.

„To je naš doprinos stvaranju jedne nove klase ponosnih i samoodrživih ljudi koji se bave proizvodnjom zdrave i domaće hrane, koji žive na svom zemljištu, u skladu sa prirodom i dobrim poljoprivrednim praksama, koji nastavljaju tradiciju predaka uz poštovanje zahtjeva i standarda nacionalnog i međunarodnog tržišta”, dodajući da Vlada ima jasan plan da napravi održive poljoprivredne proizvođače na veoma teškom, zahtjevnom i kompleksnom području sjevera Crne Gore.

02min2

Prema riječima Ivanovića, rezultat koji je Ministarstvo ostvarilo realizovanjem projekta, veliko interesovanje poljoprivrednika i uspjeh da ispune zahtjevne uslove za podršku odgovor je i na sve „prozivke, podmetanja, komentare samozvanih stručnjaka, proteste...”

Najviše ugovora dodijeljeno je sjevernom regionu (158) ukupne vrijednost investicija preko 6,4 miliona eura. Dakle, 54 odsto ukupnog broja ugovora i gotovo 65 odsto vrijednosti ugovora, odnosi se na sjever Crne Gore. Na centralni dio odnosi se 122  ugovora, na južni 11 ugovora.

“Ovo je naš konkretan odgovor na zahtjeve poljoprivrednih proizvođača. Zato s pravom očekujem konkretan odgovor poljoprivrednih proizvođača na naše zahtjeve! Tražim više rada i još bolje rezultate, tražim da otvarate nova radna mjesta i zarađujete više. Poljoprivreda nije socijalna kategorija. Poljoprivreda je agrobiznis. Moj tim i ja nismo obećavali, nego smo radili. Ni od vas ne tražim obećanja, nego rad i rezultate”, poručio je Ivanović.

Očekuje se da realizacija projekata doprinese: postepenom dostizanju standarda EU, povećanju broja radnih mjesta u oblasti poljoprivrede, većoj vrijednosti primarne proizvodnje i jednim dijelom prerade, ali i da podstakne bankarski sektor za finansiranje projekata u poljoprivredi.

Ministar očekuje da kroz IPARD-like program bude otvoreno oko 500 radnih mjesta, od čega u sjevernom dijelu Crne Gore 320. “Ako uspješno završe svoje investicije, svi korisnici sredstava i njihove porodice imaće konstantnu i kvalitetnu dobit od svoga rada. Efekat će biti i veći, jer će uključiti i ostale članove domaćinstva”, kazao je Ivanović.

02min3

Odgovarajući na tezu koja se u posljednje vrijeme plasira u javnosti, da država podržava velike, a ne male proizvođače, Ministar je naveo da je sa današnjim, kroz MIDAS i IPARD-like, potpisano preko 1.000 ugovora.

“Ni jedan ugovor nije potpisan sa velikima, svi su potpisani malim proizvođačima. Za velike su obezbijeđena kreditna sredstva, a ne sredstva bespovratne podrške, i njihova dodjela tek predstoji”, poručio je Ivanović.

Bankare, trgovce i hotelijere, čiji su predstavnici prisustvovali svečanosti, Ministar je još jednom zamolio da pruže priliku poljoprivrednim proizvođačima i da imaju više vjere u njih. Navodeći da ima i onih kojima je negativno razmišljanje, kritizerstvo, špekulacija, ne samo duhovna hrana, već i podloga za biznis, Ministar je kazao da će proći vrijeme negativnog i ničega.

“Znam da će predmet posebne analize biti i zašto baš danas potpisujemo ugovore sa vama. Ali, proći će vrijeme stvaralaca negativnog i ničega. Iza njih ostaće ništa. Iza vas, ostaće investicije, dobra imanja i zdrave porodice”, kazao je Ivanović. On je najavio i uskoro novi projekat bespovratne podrške, kroz IPARD-like 2 poziv, kroz koji je opredijeljeno 5 miliona eura, za jačanje prerađivačkih kapaciteta.

IPARD-like 1 je dio EU/IPA projekta izgradnje institucija u poljoprivredi i ruralnom razvoju u Crnoj Gori, koji finansira Evropska unija u okviru Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA), a kofinansira Vlade Crne Gore. Projekat implementira Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja u saradnji sa Svjetskom bankom.

Šefica Kancelarije Svjetske banke za Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu Tatjana Proskurjakova (Tatiana Proskuryakova) istakla je da je potpisivanje ugovora za IPARD-like, korak naprijed u dosadašnjoj izuzetnoj saradnji sa Ministarstvom. Ona je naglasila da je uspjeh prethodnog MIDAS projekta koji se realizovao u Crnoj Gori, pozitivan primjer koji predstavnici SB naglašavaju u regionu i šire. Predstavnica SB je istakla da je vrijednost projekata podrške MIDAS, IPARD-like i narednih u tome što stvaraju nova radna mjesta, ubrzavaju razvoj i pripremu poljoprivrednika za EU.

02min4

Prema mišljenju šefa Delegacije EU u Crnoj Gori, ambasadora Mitje Drobniča danas je poseban dan za ruralni razvoj Crne Gore, kao i za crnogorske poljoprivrednike koji će po prvi put dobiti finansijska sredstva od EU, kroz IPA insturment. On je čestitao potpisinicima ugovora što su kao preduzetnici preuzeli rizik ulaganja u poljoprivredu, što vjeruju u njen potencijal za rast i što vjeruju da poljoprivreda može biti katalizator ekonomskog razvoja Crne Gore u cjelini.

“Ulažući sopstveni novac, u novu opremu ili objekte, uz fondove EU i Crne Gore, postižete više od samog povećanja produktivnosti. Vi, takođe, nudite mogućnosti drugim ljudima otvaranjem radnih mjesta u drugim sektorima, kao što su sektori izgradnje ili trgovine, i postavljate temelje za promovisanje čitavog lanca proizvodnje”, kazao je ambasador Drobnič.

Prema riječima ambasadora Drobniča, danas je poseban dan i za Ministarstvo poljoprivrede, jer se završio intenzivan proces procjene i provjere aplikacija. “Vrijednost ovog posla će uskoro u potpunosti doći do izražaja, jer se od Crne Gore očekuje da od sljedeće godine pređe na kompletan IPARD program”, kazao je Drobnič.

Za projekat IPARD-like mladi tim u MPRR pripremio je Operativni priručnik i sproveo info-kampanju. Ojačana je instutucija koja je podnijela najveći teret - Direktorat za IPARD plaćanja,  kroz programe obuke ojačani su i Direktorat za ruralni razvoj, Veterinarska uprava i savjetodavne službe. Upravo ovaj sinergetski pristup izazovima i visok stepen objektivnosti i transparentnosti, cijene naši partneri iz EU i Svjetske banke.

Portal Analitika