EU web forum

Njemačka: Hitno usvojiti novi zakon o azilu

Njemački ministar finansija Volfgang Šojble pozvao je u novinskom intervjuu listu "Velt" članice Evropske unije da što prije usvoje zajednički evropski zakon o azilu.
Njemačka: Hitno usvojiti novi zakon o azilu
Portal AnalitikaIzvor

"Hitno nam je potreban evropski zakon o azilu i evropska politika o azilantima", izjavio je Šojble i naglasio da usvajanje tog zakona treba da bude pitanje mjeseci, a ne godina, prenosi Blic.

On je rekao da je trenutni prioritet da se sutuacija u Evropi stavi pod kontrolu. Šojble je dodao da se Evropa suočava sa najgorom izbjegličkom krizom od kraja ratova u bivšoj Jugoslaviji. Evropski zakon o azilu ne zahtjeva nikakve promene u sporazumima u EU, dodao je Šojble.

Članice EU su se još 1999. godine složile da se stvori jedinstveni evropski sistem azila i od tada postoje pokušaji da zemlje članice međusobno usaglase svoje zakone, ali i dalje postoje velike razlike po nekim pitanjima, kao što su priznavanje statusa izbjeglica ili uslova prihvata.

Šojble je izjavio da je Njemačka spremna da se odrekne svog nacionalnog zakona o azilu, a misli da je i Francuska spremna na isti korak. On vjeruje da Italija, a možda i Grčka dijele slične stavove.

Portal Analitika