EU web forum

Marković upoznao Džirita o rezultatima i izazovima u poglavljima 23 i 24

Potpredsjednik Vlade Duško Marković sastao se danas sa predsjednikom Vrhovnog suda Republike Turske Ismailom Ruštu Džiritom, u okviru njegove zvanične posjete Crnoj Gori.
Marković upoznao Džirita o rezultatima i izazovima u poglavljima 23 i 24
Portal AnalitikaIzvor

U fokusu razgovora bili su jačanje vladavine prava i pravne sigurnosti, preko odgovornog profesionalnog i efikasnog pravosuđa koje je garant demokratskog društva i zaštite prava pojedinaca, kao i rezultati i izazovi u poglavljima 23 i 24. U tom kontekstu, potpredsjednik Marković je konstatovao da su rezultati rada crnogorskog sudstva među najboljima u Evropi, i naglasio da Vlada Crne Gore snažno podržava saradnju vrhovnih sudova Crne Gore i Republike Turske.

Potpredsjednik Marković je upoznao gospodina Džirita sa spoljnopolitičkim prioritetima Crne Gore - napretkom koji je naša zemlja ostvarila u trogodišnjem pregovaračkom procesu s Evropskom unijom, kao i napretku na putu u NATO, uz podsjećanje da Vlada Republike Turske od početka pruža snažnu podršku Crnoj Gori kako bi dobila poziv za članstvo u NATO, ocijenivši da bi prijem Crne Gore bio važan ne samo za našu zemlju, već i za region i stabilnost Evrope u cjelini.

Predsjednik Džirit informisao je potpredsjednika Markovića o kvalitetnoj dugogodišnjoj saradnji sa predsjednicom Vrhovnog suda Vesnom Medenicom. Dalja saradnja će biti naročito unaprijeđena u oblasti razvoja informacionog sistema, budući da je turski UYAP među najrazvijenim u svijetu - istakao je predsjednik Vrhovnog suda Turske.

Sagovornici su konstatovali da je saradnja turskog i crnogorskog sudstva, ali i drugih državnih organa, na najvišem mogućem nivou i da će u narednom periodu biti dodatno intezivirana, kako bi razmjenom iskustava i dobrih praksi zajednički doprinijeli daljem napretku pravne sigurnosti, a time i prosperitetu građana dvije države.

Portal Analitika