Literatura

Vladimir Đurišić među eminentnim gostima "Rečotrrrča" u Beogradu

Crnogorski umjetnik Vladimir Đurišić pozvan je da učestvuje na Susretima poezije i performansa - Rečotrrrč koji će od sjutra do 4. oktobra biti održani u Beogradu.
Vladimir Đurišić među eminentnim gostima "Rečotrrrča" u Beogradu
Portal AnalitikaIzvor

Pjesnik, publicista i kompozitor, koji se nedavno podgoričkoj publici predstavio i kao urednik književnog i izdavačkog programa Festivala internacionalnog alternativnog teatra - FIAT, učestvovaće u subotu u debati "Primenjena poezija ili knjiga bez papira", a svoje nove stihove pročitaće u okviru večernjeg programa "Pesničenje".

Kako se navodi u najavi Rečotrrrča, ovaj događaj okuplja neke od zvijezda regionalne i svjetske poetske i performerske scene, koje će učestvovati u debatnom programu i večernjim nastupima, otvorenim i za interakciju sa publikom. Susrete će otvoriti rad beogradskog reditelja Bojana Đorđeva "To nije crvena, to je krv" - scensko izvođenje partizanske poezije.

Osim Đurišića, među učesnicima su regionalno poznata imena Rumena Bužarovska (Makedonija), Tibor Hrs Pandur (Slovenija), Tea Tulić (Hrvatska) i Mileta Mijatović (Srbija), kao i svetski priznati umetnici, poput američkog pjesnika Dana Bojla (Dan Boehl), zvezde vizuelne poezije Kinge Tot (Kinge Toth), francuske performerke An Kavala (Anne Kawala), transdisciplinarne grupe "For Now" iz Bugarske, koreografa Nestora Garsije Dijaza, te bugarskog koreografa Iva Dimčeva, koji će se predstaviti 4. oktobra globalnim hit performansom "Concerto".

3009vlado1- Zamišljen kao novi prostor susreta poezije i performansa, Rečotrrrč promoviše i podržava transdiciplinarne umjetničke eksperimente i interaktivne nastupe u kojima performeri, sa publikom, na licu mjesta kreiraju nove umjetničke izraze. Susreti obuhvataju dvije programske cjeline. Debatni program se predstavlja kroz teme "Školske koske ili kako razjuriti potencijalne pisce", "Primenjena poezija ili knjiga bez papira" i "Rečnik pokreta ili sceničnost priče", a učesnici su gosti susreta, umjetnici, teoretičari ali i slučajna publika i prolaznici. Večernji program čine popularni trening aktivnog čitanja - "Pesničenje", na kome će publika čuti zanimljiva poetska izvođenja i javna čitanja poezije gostiju festivala i lokalnih umetnika, a zatvaraće ga nastupi plesača, performera, koreografa i muzičara. Kao poseban dio programa, biće predstavljeni javni nastupi djece iz osnovnih i srednjih škola iz Beograda, Pančeva, Crepaje i Bele Crkve, koja su tokom septembra prošla kroz radionice ZBRZ i ZBRK, osmišljene da podrže i ohrabre stvaralačke procese kod djece, kroz eksperimentisanje riječima, igru tijela i pokreta i vježbanje različitih poetskih izraza na sceni. Program Rečotrč susreta biće održan u Centru za kulturnu dekontaminaciju, Magacinu, Kulturnom centru Rex i Kulturnom centru Grad, a ulaz je besplatan - ističu organizatori ovog događaja.

Rečotrrrč je zajednički projekat Akademie Schloss Solitude iz Štutgarta, Stanice servisa za savremeni ples i treninga aktivne poezije Pesničenje iz Beograda, a podržan je od Ministarstva za nauku, istraživanje i umjetnost Baden-Virtemberga i Grada Beograda.

Vladimir Đurišić rođen je 1982. u nekadašnjem Titogradu, a diplomirao je na Muzičkoj akademiji na Cetinju. Sada pohađa doktorske studije iz teorije umjetnosti. Piše poeziju, muziku, eseje i teorijske tekstove. Za knjigu pjesama "Ništa ubrzo neće eksplodirati" koju je objavio OKF sa Cetinja, dobio je glavnu nagradu Risto Ratković 2007. godine. Bio je jedan je od osnivača i glavni urednik književnog portala www.proletter.org. Radio je kao kurator umjetničkog projekta Njegoshiations i selektor muzičkog festivala Espressivo. Urednik je književnog programa FIAT-a, a predaje Istoriju muzike i Analizu stilova na Muzičkoj akademiji na Cetinju.

Portal Analitika