EU web forum

Berlin daje četiri milijarde za izbjeglice

Njemačka država i njene pokrajine konačno su postigli dogovor oko raspodjele troškova i niza mjera za savladavanje izbjegličke krize, koje će stupiti na snagu do 1. novembra, saopštila je kancelarka Angela Merkel.
Berlin daje četiri milijarde za izbjeglice
Portal AnalitikaIzvor

U Njemačkoj se do kraja godine očekuje 800.000 izbjeglica, što je najviše u istoriji Savezne republike, naglasila je kancelarka, koja je zahtjevala i evropsku solidarnost za rješenje krize. Rezultat samita je, kako je rekla, "dobar dan za njemačke pokrajine i komune".

Savezna država je spremna da preuzme paušalne troškove po izbjeglici od 670 eura mjesečno, počev od dana registrovanja do okončanja azilantskog postupka. Osim toga, federacija će učestvovati sa 500 miliona u izgradnji socijalnih stanova i sa još 350 miliona za pomoć maloletnim azilantima bez pratnje odraslih.

Ovo će značiti rasterećenje pokrajina i komuna za oko 4 milijarde eura. Iduće godine će federacija preuzeti troškove od 3,5 milijardi eura na osnovu već pominjanih 800.000 izbjeglica koje se očekuju do kraja godine.

I pored povećanog zahvatanja iz saveznog budžeta, ministar finansija Volfgang Šojble je optimista da će saldo ostati na nuli. Za ovu godinu pokrajine dobijaju milijardu više od ranije dogovorene sume.

Paralelno sa finansijama, na samitu saveza i pokrajina je još jedna od ključnih tačaka bilo usvajanje paketa zakona, prema kojem se reguliše postupak za izbjeglice, a Albanija, Kosovo i Crna Gora rangiraju kao "sigurno" okruženje, bez političkog progona ljudi.

Azilanti bi po novom predlogu ostajali ne više tri mjeseca, nego do šest mjeseci u prvim prihvatnim centrima, a oni iz sigurnih država bi bili obavezni da tamo ostanu do zaključenja azilantskog postupka. Zahtjevi azilanata iz tih zemalja bi se riješavali po ubrzanom postupku, čime bi njihovo zadržavanje u Njemačkoj bilo okončano u najkraćem roku.

Ovaj nacrt zakona ide na razmatranje u pokrajine i trebalo bi što prije da bude usvojen. Njemačka kancelarka je ocijenila da je time "stvoren sistem u kojem može da se diše".

Portal Analitika