EU web forum

EU priprema pomoć za zemlje Zapadnog Balkana

Zemlje članice Evropske unije i Evropska komisija će na predstojećoj konferenciji u Luksemburgu o Zapadnom Balkanu tražiti načine da olakšaju državama iz regiona da izađu na kraj sa talasom migranata, izjavila je portparolka EK Nataša Berto.
EU priprema pomoć za zemlje Zapadnog Balkana
Portal AnalitikaIzvor

"Cilj konferencije je da vidimo kako možemo da pomognemo", rekla je Berto o skupu koji će 8. oktobra okupiti ministre iz država Zapadnog Balkana i zemalja članica EU i funkcionere Komisije, prenosi Tanjug.

Berto je podsjetila da je EU već izdvojila vanrednu pomoć za Srbiju i Makedoniju kako bi olakšala prihvat migranata i dodala da očekuje da će na konferenciji biti dogovorena dodatna pomoć.

Odbila je da komentariše spekulacije da EU u okviru plana o "vrućim tačkama" namjerava da uputi eksperte za registraciju imigranata u prihvatne centre u Srbiji i Makedoniji.

Prema planu koji su prošle nedjelje usvojili predstavnici zemalja članica, takve "vruće tačke" predviđene su samo unutar EU, a za sada postoji samo jedna, na italijanskom ostrvu Lampeduzi.

Bero je najavila da će ministri unutrašnjih poslova članica EU, koji će se u okviru redovnog zasjedanja Ministarskog savjeta, koji će se takođe okupiti 8. oktobra, tada odlučiti o sastavljanju zajedničke liste "sigurnih zemalja", među kojima će se pored Srbije naći i ostale zemlje iz regiona i Turska.

Građani tih zemalja će prilikom traženja azila u EU prolaziti kroz skraćenu proceduru, što će omogućiti da brže budu vraćeni kućama.

Ova mjera ima za cilj da rasteriti zemlje domaćine od zbrinjavanja azilanata sa Zapadnog Balkana, za koje se smatra da azil traže iz ekonomskih razloga, a ne zato što im je život ugrožen.

Prema podacima evropske statističke agencije Evrostat, među migrantima koji su u prvoj polovini ove godine tražili azil u EU je oko 2 posto građana Srbije, ali je broj građana Kosova i Albanije znatno porastao i dostigao 13 odsto ukupnog broja azilanata.

Portal Analitika