EU web forum

Održan seminar o upravno-pravnoj zaštiti potrošača

U okviru bilateralne podrške Slovenije pristupnim pregovorima Crne Gore, kojom koordinira Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore i Ministarstvo vanjskih poslova Slovenije, u Upravi za inspekcijske poslove je 23. septembra upriličen susret Božidara Vuksanovića, direktora Uprave i Andrejke Grlić, glavnog tržišnog inspektora Slovenije i EU eksperta
Održan seminar o upravno-pravnoj zaštiti potrošača
Portal AnalitikaIzvor

Istog dana održan je i seminar na temu “Upravno-pravna zaštita potrošača u skladu sa Zakonom o zaštiti potrošača (Pregovaračko Poglavlje 28 - Zaštita potrošača i zdravlja)“.

Pomenuti seminar predstavlja dio aktivnosti vezanih za ispunjenje mjerila 1 (u dijelu zaštite potrošača) za zatvaranje Poglavlja 28, sa ciljem da se pruži podrška inspekcijama nadležnim za nadzor nad sprovođenjem Zakona o zaštiti potrošača (i drugih zakona koji sadrže odredbe o zaštiti potrošača).

Seminar je otvorila Rada Marković, pomoćnik direktora Uprave za inspekcijske poslove, koja je inače šef radne grupe za Poglavlje 28 „Zaštita potrošača i zdravlja“. Prisutne je podsjetila na tok pregovora u Poglavlju 28 i istakla značaj „održavanja koraka“ u harmonizaciji nacionalnog sa potrošačkim zakonodavstvom Evropske unije. Posebno je naglasila potrebu obezbjeđivanja uslova za njegovo efikasno sprovođenje u praksi.

O evropskom potrošačkom zakonodavstvu i slovenačkoj praksi na ovom području, po temama koje su bile predmet seminara, govorila je gđa Andrejka Grlić.

Na seminaru su posebno razmatrana pitanja: odgovornosti trgovca u slučajevima nesaobraznosti proizvoda i garancije; zaštite potrošača kod sklapanja ugovora izvan poslovnih prostorija i ugovora zaključenih na daljinu; zaštite potrošača u slučajevima nepoštenih poslovnih praksi (agresivna i obmanjujuća poslovna praksa), zaštite potrošača u slučajevima nepoštenih ugovornih odredbi i zaštite kolektivnih prava / interesa potrošača (kolektivne tužbe).

Učesnici seminara bili su predstavnici inspekcija Uprave za inspekcijske poslove, koje su nadležne za nadzor u oblasti zaštite ekonomskih interesa potrošača,  kao i predstavnici NVO sektora za zaštitu potrošača (CEZAP i ECOM), a pozvani su bili i predstavnici asocijacija privrednika.

U okviru predstavljanja tema na seminaru, uz prezentaciju primjera sa tržišta, vođena je interaktivna diskusija, u kojoj je učesnicima omogućeno upoznavanje sa najboljom praksom Slovenije / EU u oblasti zaštite potrošača, a dati su i odgovori na određena pitanja.

U Upravi za inspekcijske poslove je 24. septembra 2015. godine, kao nastavak seminara, održan okrugli sto sa glavnim inspektorima inspekcija koje vrše nadzor nad sprovođenjem Zakona o zaštiti potrošača i drugih zakona koji sadrže odredbe o zaštiti potrošača.  To je bila prilika da se detaljnije razgovara o pojedinim „spornim“ pitanjima iz oblasti zaštite potrošača i razriješe određene dileme koje su inspektori imali u pogledu pravilne primjene Zakona o zaštiti potrošača.  

Portal Analitika