EU web forum

Merkel: EU treba pomoć SAD, moraju primiti više izbjeglica

Njemačka kancelarka pozvala je SAD da prihvate više tražitelja azila dok se Evropa teško nosi s najvećim prilivom tražitelja azila nakon Drugoga svjetskog rata.
Merkel: EU treba pomoć SAD, moraju primiti više izbjeglica
Portal AnalitikaIzvor

"Nije baš realno pretpostaviti da će Evropa sama uspjeti da se nosi s ovim bez pomoći SAD", rekla je Merkel članovima parlamenta iz njene stranke, prenosi N1.

"SAD bi mogle da prime više izbjeglica iz Sirije, kao i da pomognu da se poboljšaju uslovi življenja sirijskih izbjeglica u izbjegličkim kampovima u Libiji, Jordanu i u Turskoj", rekla je kancelarka, a na posebnom sastanku zvaničnika EU ona je napomenula da ne očekuje brzo rješenje izbegličke krize.

"Nema rješenja preko noći. Potrebno nam je strpljenje i snaga", kazala je.

Bijela kuća objavila je da će primiti najmanje 10.000 sirijskih izbjeglica u fiskalnoj godini koja počinje u oktobru.

Biće to dio od ukupno 85.000 izbjeglica iz svih djelova svijeta koliko će ih prihvatiti SAD-a u toj godini.

Ali, plan Bijele kuće naišao je u ponedeljak na oštar otpor u Kongresu, gdje su republikanski zastupnici zatražili pravo da revidiraju i odbace plan, navodeći kao razlog strah od terorizma.

"Naše škole, tržište rada i javni resursi su već preopterećeni. A osim toga, nemamo dovoljno kapaciteta za otkrivanje ekstremista", rekao je republikanski senator Džef Sešns, predsjednik Odbora za imigrante.

Pet republikanskih i jedan demokratski senator pisali su prošle nedjelje američkom državnom sekretaru Džonu Keriju i ministru bezbjednosti tražeći da se uvedu oštrije mjere provjere imigranata.

Sadašnje mjere su toliko stroge da je samo 1.500 Sirijaca dobilo dozvolu ulaska u SAD od izbijanja rata u toj zemlji 2011.

(Nezavisne, N1, b92)

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.