EU web forum

Crna Gora obilježava Dane evropske baštine programima u četiri grada

Ministarstvo kulture se i ove godine pridružilo međunarodnoj inicijativi obilježavanja manifestacije Dani evropske baštine sa temom "Industrijska i tehnička baština".
Crna Gora obilježava Dane evropske baštine programima u četiri grada
Portal AnalitikaIzvor

Kako je saopšteno Portalu Analitika, Dani evropske baštine 2015. godine biće obilježeni u Baru, Kotoru, Cetinju i Podgorici kroz promotivne događaje koje Ministarstvo kulture organizuje u saradnji sa Narodnim muzejom Crne Gore, Nacionalnom bibliotekom "Đurđe Crnojević", Pomorskim muzejom Crne Gore, Bibliotekom za slijepe i Kulturnim centrom Bar kao institucijama koje u svojim fondovima baštine značajan dio industrijske i tehničke baštine Crne Gore.

Prema najavama, Dani evropske baštine biće sjutra otvoreni izložbom "Tehnički uređaji i prateća opreme za čitanje za osobe oštećenog vida" u Biblioteci za slijepe u Podgorica, sa početkom u 19 časova. Narednog dana u istom terminu u Nacionalnoj biblioteci "Đurđe Crnojević" u zgradi nekadašnjeg Italijanskog poslanstva u bivšoj Kraljevini Crnoj Gori, biće otvorena izložba "Portreti jednog vremena". Za četvrtak je najavljena izložba i prezentacija "Kako je Markoni približio svijet Crnoj Gori" u Ministarstvu kulture na Cetinju od 20 časova. U petak će biti priređena tri događaja: Nacionalna biblioteka "Đurđe Crnojević" biće domaćin izložbe "Umjetnost poveza knjige" koja će biti otvorena u podne, "Pomorska i tehnička baština Crne Gore" biti izložena u Pomorskom muzeju Crne Gore u kotorskoj Palata Grgurina od 20 časova, a istovremeno će izložba "Privredni i ekonomski razvoj Bara kroz XX vijek" biti upriličena u Dvorcu Kralja Nikole u Baru.

- Cijeneći da važan dio baštine Crne Gore predstavlja upravo pomorska baština, na centralnoj manifestaciji Dana evropske baštine koju Ministarstvo kulture organizuje u saradnji sa Pomorskim muzejom Crne Gore i Zbirkom pomorskog nasljeđa u Porto Montenegru, biće predstavljena izložba "Pomorska i tehnika baština Crne Gore". Na njoj će biti prikazan istorijat tivatskog Arsenala, koji svojom dugom tradicijom predstavlja svojevrsno svjedočanstvo tehnološkog napretka nautike u Crnoj Gori - ističu iz Ministarstva kulture.

Takođe podsjećaju da je svake godine u septembru 50 država potpisnica Evropske konvencije o kulturi uključeno u obilježavanje Dana evropske baštine koji su zajednička inicijativa Savjeta Evrope i Evropske komisije. Cilj manifestacije, koju Crna Gora organizuje osmu godinu za redom, je da se kroz nove, interaktivne metode, kulturna baština približi i učini dostupnom široj javnosti, ističući jedinstvo raznolikosti zajedničkog evropskog nasljeđa.

Portal Analitika