EU web forum

DROBNIČ: Vidljiv napredak Crne Gore na putu ka EU

Ministar odbrane prof. dr Milica Pejanović-Đurišić razgovarala je danas sa šefom Delegacije Evropske Unije u Crnoj Gori Mitjom Drobničem.
DROBNIČ: Vidljiv napredak Crne Gore na putu ka EU
Portal AnalitikaIzvor

Kako je saopšteno medijima iz Ministarstva odbrane, Drobnič je istakao vidljiv napredak Crne Gore na putu ka evropskim  integracijama, podsjećajući na konstantnu i snažnu podršku Delegacije EU našoj državi ka ostvarenju prioritetnih ciljeva spoljne politike, odnosno članstvu u NATO i EU. On je naglasio da je Crna Gora uspješno otvorila 20 pregovaračkih poglavlja što pokazuje, kako je dodao, posvećenost države postizanju  konkretnih rezultata i mjerljivog napretka. Drobnič je ukazao da ispunjavanje kriterijuma Evropske unije značajno doprinosi i uspješnosti NATO integracija, imajući u vidu komplementarnost ova dva procesa.                                        

Pejanović-Đurišić se tokom razgovora posebno fokusirala na prioritetne ciljeve vanjske politike Crne Gore, članstvo u EU i NATO, koji su jasan pokazatelj da Crna Gora podržava i dijeli vrijednosti i principe vanjske, bezbjednosne i odbrambene  politike sa zemljama zapadnog svijeta. Takođe, ministar je informisala sagovornika o postignutim rezultatima i aktivnostima u okviru pregovaračkih procesa iz nadležnosti Ministarstva odbrane.

Pejanović-Đurišić je sagovornika upoznala o intencijama nastavka aktivnog angažovanja pripadnika Vojske Crne Gore u misijama i operacijma koje se odvijaju pod okriljem EU, kao što su operacija EU NAVFOR Atalanta, u vodama Somalije i misija EUTM u Maliju.

Sagovornici su se složili u uvjerenju da će dobijanje poziva za članstvo u NATO do kraja godine, biti  dodatan podstrijek Crnoj Gori da nastavi sa sprovođenjem neophodnih reformi  i u okviru pregovaračkog procesa sa EU.

Sastanku je prisustvovala i šefica sektora za politiku, evropske integracije i privredu, Kirsi Pekuri.                                                                   .

 

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.