Literatura

Šest potpuno različitih djela i autora u trci za ovogodišnju nagradu "Man Booker"

Raznolikost stilova, kulturnog i književnog nasljeđa, po ocjeni žirija, obilježavaju ovogodišnji uži izbor pisaca za nagradu "Man Booker", prenosi T portal.
Šest potpuno različitih djela i autora u trci za ovogodišnju nagradu "Man Booker"
Portal AnalitikaIzvor

Na toj listi su Jamajčanin Marlon Džejms, Nigerijac Čigocije Obioma, dvojica Britanaca - Tom Mekarti i Sundživ Sahota, te dvije američke književnice - En Tahler i Hanja Janagihara

Džejms je nominovan za roman "A Brief History of Seven Killings", Obioma za roman "The Fishermen", Mekarti za roman "Satin Island", a Sahota za roman "The Year of the Runaways". En Tajler u uži izbor ušla je s romanom "A Spool of Blue Thread", a Janagihara s romanom "A Little Life".

- Pisci izabrani u uži izbor predstavljaju nevjerovatan raspon pristupa fikciji. Potiču iz vrlo različitih kultura i u različitim su fazama vlastite karijere - napisao je predsjednik žirija Majkl Vud u obrazloženju odluke, objavljene na internetskim stranicama nagrade "Man Booker".

S njim su u žiriju bili Ela Vakatama Alfri, Džon Burnsajd, Sem Lit i Frensis Ozborn, koji su razmatrali 156 knjiga prijavljenih za ovogodišnju nagradu.

Nagrada "Man Booker" dodjeljuje se od 1969, a od prošle godine u konkurenciju mogu da se nađu pisci bilo koje nacionalnosti čije je djelo napisano na engleskom jeziku i objavljeno u Velikoj Britaniji. Prije toga nagrada je mogla da pripadne samo autorima s područja Ujedinjenog Kraljevstva i Komonvelta, Irske i Zimbabvea.

Dobitnik nagrade biće proglašen na svečanosti 13. oktobra. Svaki autor iz užeg izbora dobiće 2.500 funti i izdanje svoje knjige u posebnom povezu, a pobjednik će dobiti 50.000 funti i može da očekuje međunarodnu popularnost.

Izvor: T portal

Foto: nation.com.pk

Portal Analitika