EU web forum

Pejanović-Đurišić: Evropske i evroatlantske integracije garant mira i stabilnosti na Balkanu

Ministarka odbrane Milica Pejanović-Đurišić je na Evropskom odbrambenom samitu u Briselu poručila da se jedino kroz integraciju u evropske i evroatlantske strukture mogu dugoročno osigurati mir i stabilnost na Balkanu.
Pejanović-Đurišić: Evropske i evroatlantske integracije garant mira i stabilnosti na Balkanu
Portal AnalitikaIzvor

Tokom učešća na panelima ,,Između samita u Velsu i Varšavi“ i ,,Integracija kao imperativ“ crnogorska ministarka je naglasila da članstvo u NATO i u Evropskoj uniji predstavljaju spoljnopolitičke prioritete Crne Gore, te da je Vlada, kroz intenzivne aktivnosti, u potpunosti posvećena ispunjenju ovih ciljeva. Pejanović-Đurišić je istakla da je u dosadašnjim fazama integrativnih procesa Crna Gora potvrdila svoju spremnost da preduzme sve neophodne korake kako bi postala dio evropske i evroatlantske zajednice, budući da već dijeli zajedničke vrijednosti i zajedničku bezbjednost.

U tom kontekstu, ministar odbrane je istakla odlučnost Crne Gore da se u završnici intenziviranih i fokusiranih razgovora sa NATO dodatno angažuje na poboljšanju održivosti implementiranih reformi, kako bi se uklonila svaka potencijalna rezerva u vezi sa  spremnošću Crne Gore za dobijanje pozivnice u decembru ove godine.

Ministarka je upoznala učesnike Samita da su kroz javni dijalog o prednostima članstva u NATO animirane sve strukture društva i da je fokus stavljen na činjenice i eliminisanje predrasuda relevantnim argumentima, što je već rezultiralo kontinuiranim povećanjem podrške javnosti za članstvo u NATO. Ona je ukazala da priključenje Sjevernoatlantskoj Alijansi nije samo od značaja za Crnu Goru, već da predstavlja  i značajan doprinos trajnom miru i stabilnosti na prostoru Jugoistočne Evrope u uslovima savremenih bezbjednosnih izazova. 

Ministarka odbrane Crne Gore učestvuje na Evropskom odbrambenom samitu koji se održava 15. i 16. septembra u Briselu.

Samit organizuje Minhenska bezbjednosna konferencija u saradnji sa Predstavništvom Slobodne države Bavarske pri Evropskoj uniji.

Evropski odbrambeni samit se održava u organizaciji Minhenske bezbjednosne konferencije i Predstavništva Slobodne države Bavarske pri Evropskoj uniji. U fokusu diskusije su nove strategije i instrumenti zajedničke evropske odbrambene i sigurnosne politike, uključujući koncept udruživanja i dijeljenja, pametnih nabavki, restrukturiranja evropske odbrambene industrije, kao i kriza u Siriji i pitanje izbjeglica, te novi pristupi planiranja NATO kolektivne odbrane i koncepti hibridnog ratovanja i sajber odbrane.

Učesnici samita su razmatrali i moguće pravce u daljem razvoju evropske odbrane kao i pitanje spremnosti država članica za dalju integraciju na tom planu. U kontekstu savremenih bezbjednosnih izazova, saglasili su se da postojeći mehanizmi nijesu adekvatni za njihovo rješavanje, već da treba tražiti pristup koji će biti zasnovan na boljoj koordinaciji napora različitih međunarodnih organizacija, prvenstveno imajući u vidu potencijale i kapacitete kojima raspolaže NATO savez.

Ovogodišnji Evropski odbrambeni samit je okupio predstavnike vlada, oružanih snaga, univerziteta, nevladinih organizacija i medija i bio je odlična prilika da se učesnici informišu o rezultatima koje Crna Gora ostvaruje u oblasti evropskih i evroatlantskih integracija, kad je u pitanju sprovođenje ukupnih reformi.

 

Portal Analitika