Literatura

Poznati prvi dobitnici Nagrada Mirko Kovač

Uoči drugih Dana Mirka Kovača koji će od 1. do 4. oktobra biti održani u Rovinju, juče je predstavljena nagrada koje se dodjeljuje u četiri kategorije i proglašeni njeni prvi dobitnici. Kako prenosi T portal, petročlani žiri odabrao je pobjednike među umjetnicima iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije.
Poznati prvi dobitnici Nagrada Mirko Kovač
Portal AnalitikaIzvor

Žirijem Nagrade Mirko Kovač predsjedava Vlaho Bogišić iz Hrvatske, a čine ga još Dragan Radulović iz Crne Gore, Predrag Antonijević iz Srbije, Enver Kazaz iz Bosne i Hercegovine i Borka Pavičević iz Srbije, a oni odlučuju o nagradama za najbolji scenario snimljenog filma, za najbolju knjigu mladog autora, za najbolju knjigu eseja i za najbolji roman.

Prema statutu Nagrade Mirko Kovač, priznanja se dodjeljuje tako da za svaku kategoriju postoje selektori koji prate scenu te predlažu žiriju tri knjige ili scenarija po kategoriji. Selektori po kategorijama su Bruno Kragić za scenario, Srđan V. Tešin za knjigu mladog autora, Tomislav Brlek za knjigu eseja i Mića Vujičić za roman. Oni su odlučili prvu nagradu za scenario dodijeliti Vuku Ršumoviću za film "Ničije dete" producenta Art&Popcorn (Srbija) i koproducenata BaBoon (Srbija) i Kinorama (Hrvatska), za najbolju knjigu eseja Svetlani Slapšak za knjigu "Leteći pilav: Antropološki ogledi o hrani" u izdanju XX veka iz Beograda. Najbolje djelo mladog autora je knjiga "Između crvenog i crnog" Dragana Markovine u izdanju Plejade iz Zagreba, a za najbolji roman nagrađen je Oto Horvat za roman "Sabo je stao" u izdanju Agore iz Novog Sada.

Svečana dodjela Nagrade Mirko Kovač biće upriličena tokom Dana Mirka Kovača u Rovinju 3. oktobra u 19 sati u Kinu "Gandusio". Svaki dobitnik dobiće nagradu u bruto iznosu od 5.000 eura i povelju, a iduće godine nagrađeni će dobiti i plakete s likom Mirka Kovača.

Drugi Dani Mirka Kovača nastavljaju ideju Upravnog odbora Udruženja Mirko Kovač. Namjera je da ova manifestacija bude "mjesto dijaloga koje će, tragom ideja koje je u svom djelu zastupao Mirko Kovač, propitivati sadašnjost te govoriti o gorućim književnim, estetskim, ali i političkim i moralnim kategorijama". Kako je utcaj politike na naše živote tema ovogodišnjih Dana Mirka Kovača, o književnosti i politici danas raspravljaće se na više okruglih stolova: "Vječita robija - Književnost i politika od Hamsuna do Uelbeka", "Elita gora od rulje - Današnje elite i njihov odnos prema kulturi", "Grob u tuđini - Egzil kao sudbina i prokletstvo" i "Ugašeno svjetlo u evropskoj krčmi - Nacionalizmi danas kao književna činjenica".

Druge Dane Mirka Kovača otvoriće Predrag Lucić i Boris Dežulović "Melodijama rulje i elite", a biće prikazan i Ršumovićev film "Ničije dete". Tokom svečane dodjele Nagrade Mirko Kovač, u muzičkom dijelu programa učestvovaće Elis Lovrić, a u dramskom će Miki Manojlović čitati djelove iz Kovačeve knjige "Elita gora od rulje", u dramatizaciji Filipa Davida.

Portal Analitika