EU web forum

PEJOVIĆ: Crna Gora bilježi visok stepen iskorišćenosti IPA sredstava

Crna Gora bilježi izuzetno visok stepen iskorišćenosti dosad raspoloživih sredstava iz Instrumenta pretpristupne podrške IPA, kazao je državni sekretar za evropske integracije i nacionalni koordinator za IPU ambasador Aleksandar Andrija Pejović.
PEJOVIĆ: Crna Gora bilježi visok stepen iskorišćenosti IPA sredstava
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Kako stoji u saopštenju Ministarstva za vanjske poslove i evropske integracije, Pejović je, na devetom sastanku Nadglednog odbora za IPE održanom u EU Info centru u Podgorici, rkao da je u okviru Nacionalnog programa ugovoreno 93 odsto i isplaćeno 78 odsto sredstava, dok je za programe prekogranične saradnje ugovoreno 70,7 odsto i isplaćeno 63 procenata sredstava.

"Crna Gora je realizovala najveći broj prekograničnih projekata u odnosu na zemlje regiona, odnosno 204 projekta ukupne vrijednosti 35 miliona eura“, istakao je Pejović.

On je dodao da će Crna Gora u periodu 2014-2020 imati na raspolaganju 270,5 miliona eura iz IPE, što predstavlja uvećanje za 10 odsto u odnosu na prethodni finansijski period i dokaz uspješnosti dosadašnjeg rada i povjerenje EU prema Crnoj Gori.

"Crna Gora je nedavnim usvajanjem Akcionog plana za ispunjavanje zahtjeva u oblasti kohezione politike ispunila početno mjerilo za otvaranje pregovora u 22. poglavlju. Na taj način stvaraju se preduslovi da Crna Gora indikativno iskoristi oko 300 miliona eura bespovratnih sredstava na godišnjem nivou iz Evropskih strukturnih i investicijskih fondova“, naglasio je Pejović.

Direktor za Zapadni Balkan u Generalnom direktoratu za susjedsku politiku i proširenje Evropske komisije Žan Erik Pake pozdravio je kvalitetno sprovođenje nacionalnog IPA programa u Crnoj Gori, čime se istovremeno pruža podrška reformama neophodnim za pristupanje Evropskoj uniji. Istakao je da je Evropska komisija sada fokusirana na ključne prioritete pregovaračkog procesa, uključujući vladavinu prava, reformu javne uprave i ekonomsko upravljanje.

"Sredstva iz IPE će se sve više pružati Crnoj Gori u vidu sektorske podrške budžetu, kako bi se Crnoj Gori pomoglo u ispunjavanju obaveza u ovim oblastima. Jedna od prvih oblasti će biti integrisano upravljanje granicama, sa ciljem da se pomogne Crnoj Gori da upravlja protokom ljudi i dobara, u saradnji sa susjedima, borbi protiv trafikinga i korupcije na granici, te da se izbori sa sve većim brojem migranata i tražilaca azila u kontekstu trenutne krize u regionu Mediterana i širom Evrope“, rekao je Pake.

Pake je takođe ukazao da su EU sredstva dostupna i putem IPA regionalnog programa za Zapadni Balkan i njegovu investicionu komponentu.

U tom kontekstu, podsjetio je na ishod nedavnog Bečkog samita o Zapadnom Balkanu, tokom kojeg je EU odredila značajnu podršku za povezivanje crnogorskog elektroprenosnog sistema i za dalji razvoj crnogorske željeznice i njeno povezivanje od Luke Bar preko Podgorice do susjednih zemalja.

Sastanak je bio prilika da predstavnici Crne Gore i Evropske komisije sagledaju ostvarene rezultate i naučene lekcije, ali i da razgovaraju o planovima koji se odnose na finansijsku perspektivu 2014-2020 (IPA II).

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.