EU web forum

IVANOVIĆ: Uskoro bespovratnih 4,5 miliona za 250 proizvođača

Ugovori sa 250 poljoprivrednih proizvođača u okviru projekta IPARD Like 1, koji predviđa 4,5 miliona eura bespovratne pomoći, trebalo bi da budu potpisani do kraja septembra - najavio je za Pobjedu ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja dr Petar Ivanović.
IVANOVIĆ: Uskoro bespovratnih 4,5 miliona za 250 proizvođača
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

- IPARD Like 1 znači 4,5 miliona eura bespovratne pomoći, odnosno devet miliona eura investicija, jer Ministarstvo daje 50 odsto ukupnih investicija – kaže ministar.

Od projekata koji su pri kraju ili koji se pripremaju očekujemo da se do kraja naredne godine investira u primarnu poljoprivrednu proizvodnju 9 miliona eura.

- Dobili smo 521 aplikaciju za IPARD Like 1, a očekujemo da potpišemo oko polovinu ugovora po ovom osnovu, pri čemu akcenat stavljamo na nabavku stočnog fonda i širenje poljoprivrednih površi na. I sa IPARD Like 1 završavamo dobar dio podrške primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji - objasnio je ministar.

Do kraja godine, najavio je Ivanović, objavićemo javni poziv za IPARD Like 2 – što znači da će fokus biti na preradi i na nabavci opreme i mehanizacije.

- Proizvođači koji su sada aplicirali za nabavku mehanizacije i opreme biće prebačeni u IPARD Like 2, jer je kroz IPARD Like 1 akcenat na jačanju stočnog fonda i širenju površina da bismo dodatno ojačali primarnu poljoprivrednu proizvodnju. Podsjećam zato poljoprivredne proizvođače da ne treba žuriti sa poljoprivrednom mehanizacijom, jer će biti dovoljno prostora u godinama koje su ispred nas da se nabavi mehanizacija. Mnogo je važnije da se pojača stočni fond i površine koje se obrađuju da bi ta mehanizacija imala ekonomsku opravdanost i koristila se - a ne samo da se nabavi mehanizacija radi mehanizacije – savjetuje ministar.

100 miliona IPARD Like 2 podrazumijeva 5,5 miliona eura bespovratne pomoći za podršku u oblasti prerade i nabavke mehanizacije ili 11 miliona eura ukupno investicija.

- To znači da će 20 miliona eura biti investirano u poljoprivredu od danas do kraja 2016, nakon čega krećemo sa implementacijom IPARD koji do 2020. ima 39 miliona eura ili ukupno 78 miliona eura investicija – kaže ministar.

Ovi podaci pokazuju, kaže Ivanović, da smo već došli do 100 miliona eura do 2020. po ovom osnovu.

- Ako tome dodamo i kredite Abu Dabija od 50 miliona dolara, jasno je da to mora dati efekte na zaposlenost, proizvodnju i izvoz - kaže on i dodaje da sada ima tri IPARD programa za koje su završili kompletnu administrativnu proceduru.

Izvor: Pobjeda; foto: udg.edu.me

Portal Analitika