Literatura

Nagrađeni stihovi Aleksandra Gavranića uskoro pred čitaocima

Među nagrađenima na 45. Ratkovićevim večerima poezije, koje su prošlog vikenda održane u Bijelom Polju, Crna Gora može se pohvaliti da je imala i jednog svog pjesnika.
Nagrađeni stihovi Aleksandra Gavranića uskoro pred čitaocima
Portal AnalitikaIzvor

Naime, od četvoro laureata - dobitnika glavne nagrade "Risto Ratković" i još troje mladih kojima su pripale nagrade na konkursu za stvaraoce od 27 godina, našao se i Aleksandar Gavranić. Žiri na čijem je čelu bio Bogić Rakočević, a članovi su bili Sonja Tomović-Šundić, Nadija Rebronja, Ivica Prtenjača i Hasnija Muratagić-Tuna, od dvadeset pristiglih rukopisa, odnosno deset finalista pod šifrom, odabrali su troje najboljih.

- Prvo mjesto na ovogodišnjem konkursu osvojila je Safija Vehabović iz Tuzle, drugo Tino Deželić iz Zagreba, a treće Aleksandar Gavranić iz Podgorice - ozvaničila je Rebronja.

Ljubiteljima poezije širom regiona ovaj mladi umjetnik poznat je već par godina. Do sada su njegove stihove objavljivali Ars sa Cetinja, i ugledni časopisi iz regiona kao što su beogradski Agon i Beton, i zagrebački Zarez.

Gavranić - kako kaže za sebe - glumac i pjesnik, slobodan umjetnik, rođen je 1988. godine u Podgorici. Diplomirao je glumu na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju, a njegov angažman u posljednje vrijeme vezan je za Studentski radio Krš, gdje je urednik emisije Hermanova sonata. U protekloj godini publika ga je na sceni vidjela u nesvakidašnjoj pozorišnoj produkciji "Slijepi" u režiji Željka Sošića, "Povratku" Crnogorsko narodnog pozorišta u režiji Mirka Radonjića, ali i u novoj predstavi Slobodana Milatovića "Prometej - pokušaj svjetlosti" kojom je krajem juna obilježeno 40 godina od osnivanja DODEST-a.

- Pjesme koje sam poslao na konkurs predstavljaju dio zbirke koja uskoro treba da bude objavljena. Knjiga će sadržati oko 25 pjesama, i nadam se da će pred čitaocima biti do kraja ove godine - kazao je Gavranić za Portal Analitika.

Svakako treba podsjetiti da on potpisuje i zbirku "Krik mašte", debitantsko ostvarenje iz 2012, u kome se našao izbor pjesama koje je napisao između 2006. i 2009. godine.

- Dio pjesama iz nove, buduće zbirke moći će u petak da čuje i podgorička publika. Naime, odabrane stihove čitaću u programu "Pesničenje" koji će biti priređen u okviru ovogodišnjeg Festivala internacionalnog alternativnog teatra - FIAT - najavljuje Gavranović, te poziva sugrađane da u posebnom ambijentu Kuslevove kuće te večeri uživo čuju i njegov pjesnički dar.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.