EU web forum

Pejović: Ostvarili smo dobru usklađenost s pravnom tekovinom EU

Glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom Aleksandar Andrija Pejović očekuje da će Evropska komisija u izvještaju, koji bi trebalo da bude objavljen sredinom oktobra, konstatovati ostvareni napredak, kako u ispunjavanju političkih i ekonomskih kriterijuma, tako i u pregovaračkim poglavljima u kojima smo, kako kaže, ostvarili dobru usklađenost s pravnom tekovinom EU.
Pejović: Ostvarili smo dobru usklađenost s pravnom tekovinom EU
Portal AnalitikaIzvor

"Osim toga, konkretne smjernice očekujemo u poglavljima koja još nijesmo otvorili i u kojima nas u narednom periodu očekuje intenzivan rad, kao što su ona koja se odnose na životnu sredinu, sigurnost hrane ili konkurenciju, ali i na poglavlja u kojima smo ispunili početna mjerila i očekujemo skoro otvaranje", rekao je ambasador Pejović Pobjedi povodom Izvještaja EK o napretku Crne Gore.

On smatra da će pozitivne ocjene iz oblasti vladavine prava još jednom potvrditi napore koje Crna Gora ulaže u ispunjavanje obaveza pred svim međunarodnim organizacijama koje prate progres naše zemlje, kao što su Savjet Evrope, OEBS ili NATO.

Na pitanje kakva su očekivanja od Izvještaja Evropske komisije o napretku Crne Gore, koji bi trebalo da bude objavljen sredinom oktobra, Pejovič je istakao da je uvjeren da će, kao i ranijih godina, Izvještaj o napretku pružiti realan presjek stanja na terenu, kako u dijelu ispunjavanja političkih i ekonomskih kriterijuma za članstvo, tako i u svim pregovaračkim poglavljima.

-S obzirom da je Crna Gora već u četvrtoj godini pristupnih pregovora i da su zahtjevi iz procesa sve konkretniji, to su i izvještaji, kako se približavamo članstvu sve detaljniji, s preciznim ocjenama, ali i očekivanjima i smjernicama za dalji rad. Imajući u vidu opseg i kvalitet posla koji je urađen u periodu od prethodnog izvještaja, očekujem da će EK notirati ostvareni napredak, kako u ispunjavanju političkih i ekonomskih kriterijuma, tako i u pregovaračkim poglavljima u kojima smo ostvarili dobru usklađenost s pravnom tekovinom EU.

U tom smislu, očekujem da izvještaj uključi ocjenu rezultata koji se odnose na značajno unapređenje strategijskog i zakonodavnog okvira, jačanje institucionalnih i administrativnih kapaciteta i bilans rezultata u svim oblastima, a posebno u oblasti vladavine prava koja je u središtu svih naših planova i napora. Takođe, ovogodišnji izvještaj će se raditi po novoj metodologiji, te će se u određenoj mjeri razlikovati od ranijih. Naime, EK će upoređivati stanje u državama Zapadnog Balkana i Turskoj u pogledu stepena usklađenosti s obavezama iz članstva u pet oblasti: vladavina prava, reforma javne uprave i poglavlja 5, 18 i 32, kazao je Pejović.

On je istakao da očekuje da će 23. i 24. poglavlje biti u centru pažnje i ovogodišnjeg izvještaja zbog ukupnog značaja za proces i uticaja na ostala poglavlja.

-Cijenim da će, pored konstatovanja ostvarenog napretka u zakonodavnom i institucionalnom okviru, EK dati preporuke u pravcu intenziviranja započetih aktivnosti i stvaranja bilansa ostvarenih rezultata. Osim toga, konkretne smjernice očekujemo u poglavljima koja još nijesmo otvorili i u kojima nas u narednom periodu očekuje intenzivan rad, kao što su ona koja se odnose na životnu sredinu, sigurnost hrane ili konkurenciju, ali i na poglavlja u kojima smo ispunili početna mjerila i očekujemo skoro otvaranje.Veoma je važno da nalaze i, posebno preporuke EK, shvatimo kao izraz partnerskog rada i podrške EK za izvršavanje preuzetih obaveza i postizanje najboljih rezultata tokom pregovaračkog procesa. Kao što smo na konstruktivan način pristupili preporukama iz ranijih izvještaja, tako ćemo i smjernice iz ovogodišnjeg iskoristiti kako bismo proces pristupanja na najbolji način doveli do kraja, kazao je Pejović.

Portal Analitika