EU web forum

Poljoprivrednicima potrebno više znanja i iskustva

Poljoprivrednim proizvođačima iz država u procesu pristupanja EU neophodno je više znanja i iskustava kada je u pitanju inovatinost u sektoru poljoprivrede, ocijenjeno je na sastanku u okviru Wellfood IPA Adriatic CBC projekta Promocija inovacija za dobrobit jadranske regije.
Poljoprivrednicima potrebno više znanja i iskustva
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Potpredsjednica Privredne komore PKCG Ljiljana Filipović kazala je da su učesnici projekta, koji se realizuje od oktobra 2012. godine, ocijenili da je potrebno i mnogo veće angažovanje na markentiškim aktivnostima, jer su prirodni resursi dragulji država koji nijesu prepoznati u mjeri u kojoj zaslužuju, prenosi agencija Mina biznis.

Ona je dodala da je u središtu dvodnevnog sastanka, koji organizuje PKCG, i jačanje kapaciteta poljoprivrednih proizvođača, njihovo umrežavanje i razmjena iskustava.

"Tokom dvodnevne konferencije, koja je okupila 46 gostiju iz država učesnica u projektu i Crne Gore, imaćemo priliku da razmijenimo iskustava po pitanju inovatinost iz oblasti poljoprivrede, umrežavanja, kao i šeme kvaliteta“, rekla je Filipović.

Ona je objasnila da šema kvaliteta obuhvata sertifikaciju proizvoda, geografske oznake porijekla i favorizovanje svega što je najbolje u državama učesnicama.

Filipović je podsjetila da je učešće na sastanku prilika da se okupe partneri projekta i predstavnici osam država koje su u njemu učestvovale, kako bi razmijenili informacije i iskustva.

Asistent na projektu Wellfood i spoljašnji konsultant iz italijanske regije Forli-Cesena, Francesca Fofi, kazala je da je njena nadležnost u okviru projekta bila podrška u području administrativnih i finansijskih procedura, kao i u kontekstu boljeg razumijevanja i sprovođenja aktivnosti.

"Projekat je omogućio nekolicini aktera iz sektora poljoprivrede da se međusobno upoznaju, razmijene znanja i nađu određena inovativna rješenja koja su u fokusu projekta“, navela je Fofi.

Ona je dodala da se na taj način poboljšava znanje učesnika, ali i obezbjeđuje bolja konkurentnost poljoprivrednih proizvođača, istraživača i drugih učesnika.

Pčelar iz Podgorice, Andrija Radoman, kazao je da je u okviru Wellfood projekta učestvovao u studijskoj posjeti Grčkoj, gdje je imao priliku da vidi kako rade grčki pčelari i uvjeri se da oni nijesu mnogo ispred crnogorskih.

"Bitno je da mi ne zaostajemo ni sa opremom, ni proizvodom. Naš med je izuzetnog kvaliteta, ne zahvaljujući nama, nego zato što imamo ovakvu prirodu“, rekao je Radoman.

On je dodao da su prirodni resursi Crne Gore nešto što treba cijeniti, jer je zdrava i održiva priroda ono što je za pčelare izuzetno pogodno.

"Bili smo dobro primljeni u Grčkoj, a organski med koji su nam oni pokazali se uopšte ne razlikuje od našeg. Čak smo dobili pohvale da je crnogorski med bolji od njihovog, iako se grčki smatra za najbolji u svijetu“, kazao je Radoman.

On smatra da projekti poput ovog mnogo znače poljoprivrednim proizvođačima, pogotovo jer im pomažu u pripremanju proizvoda za evropsko tržište.

Međudržavni sastanak u okviru Wellfood IPA Adriatic CBC projekta, koji završava sjutra, predstavlja priliku da se na jednom mjestu okupe predstavnici poljoprivrednih proizvođača i agroindustrije, naučno istraživačkih institucija, javne uprave za sektor poljoprivrede, obrazovnih institucija i organizacija potrošača.

U projekat su preko različitih institucija, kao što su komore, univerziteti i istraživački centri, uključene Albanija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Italija, Crna Gora, Srbija, Slovenija i Grčka, a njegov nosilac je italijanska regija Forli-Cesena.

Projekat bi trebalo da doprinese jačanju inovacijskih kapaciteta jadranske regije u poljoprivredno-prehrambenom sektoru podsticanjem saradnje i transferom znanja iz razvijene italijanske regije u ostale države.

Mina biznis 

Portal Analitika