EU web forum

Mogerini: Pojačati saradnju sa Balkanom zbog izbjeglica

Visoka predstavnica Evropske unije (EU) za spoljnu politiku, Federika Mogerini, rekla je da se za rješavanje izbjegličke krize mora pojačati saradnja sa državama Balkana i Turskom.
Mogerini: Pojačati saradnju sa Balkanom zbog izbjeglica
Portal AnalitikaIzvor

"Izbjeglička kriza ne pogađa samo EU, nego cijelu Evropu", rekla je Mogerini novinarima nakon drugog dana ministarskog sastanka u Luksemburgu, na kome su danas učestvovali i šefovi diplomatija država kandidata za članstvo u EU.

Ona je ukazala da se većinom ne radi o migrantima, koji stižu u Evropu u potrazi za boljim životom, nego o izbjeglicama, koji bježe od rata i progona.

"Balkanske zemlje zbog istorije, a Turska zbog geografije, vrlo dobro razumiju prirodu problema", rekla je Mogerini i dodala da sve evropske zemlje imaju moralnu i zakonsku obavezu da pomognu, prenosi Tnajug.

Mogerini je kazala da će saradnja sa državama Zapadnog Balkana i Turskom biti ojačana na više nivoa, a da će detalji biti dogovoreni na predstojećim sastancima ministara spoljnih i unutrašnjih poslova u Luksemburgu i Briselu.

"Imali smo teške razgovore o centrima za prijem izbjeglica van teritorije EU", rekla je ona, dodajući da je veoma važno da se izbjegne destabilizacija država u kojima oni budu osnovani.

Ministar spoljnih poslova Luksemburga, Žan Aselbornom, u ime predsjedavanja svoje države EU, rekao je da je neophodno uspostaviti jedinstvenu evropsku jurisdikciju o pravu na azil, umjesto sadašnjeg sistema kojim je to prepušteno individualnim zemljama.

Mogerini je podržala predlog, uz konstataciju da je vrijeme za prebacivanje krivice sa jedne države na drugu isteklo i da se hitno moraju donijeti odluke i stupiti u akciju.

"Prije nekoliko meseci izbjeglice su bile problem Grčke, Malte i Španije, danas su pogođene Mađarska, Austrija i Njemačka, a sjutra će u pitanju biti neke treće zemlje", kazala je Mogerini.

Ona je istakla da je u pitanju kredibilitet evropske ideje, ali i ljudski životi koji su ugroženi izbjegličkom krizom.

MINA

Portal Analitika